Новини

Дали да ям

Ивайло Харалампиев 13 октомври 2016, 13:11

"Челюстта е най-добрият ни инструмент за постигане на философското познание", казва най-известният сюрреалист в света Салвадор Дали. Ако прибавим и признанието в автобиографията му, че още на шест е искал да стане готвач, книгата Dali. Les diners de Gala (Вечерите на Гала), която издателство Taschen пуска на 20 ноември, може да мине за част от сбъдната негова мечта.

Книгата на английски, немски, френски, испански и италиански се преиздава за първи път от 1973 г. Интересът към нея е още по-силен поради факта, че първият тираж вече е колекционерска рядкост. Тогава са отпечатани хиляда бройки, от които до днес са останали по-малко от половината.
Идеята за книгата хрумва на Дали след като присъства на дадения от ирански шах пищен прием в парижкия ресторант Maxim’s в чест на 2500-годишнината от основаването на персийската империя.

"Храната и сюреализмът са перфектни любовници: секс и омари, колаж и канибализъм, среща между лебед и четка за зъби в сладкарница. Легендарни остават вечерите, организирани от Салвадор Дали /1904-1989/ и неговата съпруга и муза Гала /1894-1982/", казват от Taschen.
Събраните 136 рецепти са разделени на 12 глави, една от които посветена на афродизиаците: "Изнасилени между-ястия" (месни ястия), "Есенни канибализми" (яйца и ракообразни), "Монархическа плът" (дивеч и птиче месо). Сред рецептите откриваме крем от жаби, пълнена чучулига на пара, "Яйца на хиляда години", телешки пържоли пълнени с охлюви, десертът "Гърдите на Венера".

Илюстрациите са на самия Дали, който позира до отрупани, с храна за пищни банкети, маси. В голямата си част става въпрос за сложни за изпълнение рецепти от старата школа с често екзотични съставки. Зад много от рецептите стоят готвачи от най-известните френски ресторанти като Lasserre, La Tour d’ Argent, Maxim’s, Le Train Bleu. Много други са дело на готвач, предпочел да остане анонимен.

Издателите съветват само добри и смели готвачи да преминат към изпълнението на рецептите вкъщи. Според тях с преиздаването на силно визуалната книга те допринасят към съвременната кухня с нещо средно между "произведение на изкуството, практичен рецептурник и мулти сензорно изживяване".
В книгата Дали дава и личното си мнение за различни храни "омразният спанак заради неговата безформеност", както и екстравагантни философски размишления - "знам какво ям, не знам какво правя".
"Les diners de Gala е посветена единствено на удоволствието от вкуса. Ако сте последователи на някои от онези броячи на калории, които превръщат радостта от храненето във вид наказание, веднага затваряйте книгата. Тя е прекалено жива, прекалено агресивна и крайно неподходяща за вас", пише в книгата Салвадор Дали.

www.taschen.com

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK