Новини

Нов корейски ресторант в София

Марина Караконова 01 ноември 2016, 17:06

Ура.
Неведнъж сме твърдяли, че виталността на един град може да се определи и по броя на чуждоземни кухни, които могат да се опитат в него. Помислете си, за което и да е място, и ще се убедите, че е така. София няма с какво да се похвали в това отношение, затова всяко ново местенце, което обявява, че ще сервира неместна храна, е истинска скъпоценност.

От миналата седмица в тази бедна съкровищница има попълнение - ресторант "Корея". След затварянето на "Ариранг" това е и не малка утеха. "Корея" е в уютно и светло помещение между не особено уютните блокове на кв. "Витоша". Менюто е дадено на корейски, английски, а някои по-известни ястия, като бибимпаб, например, са дадени и с българска транскрипция. Последният представлява ориз с пресни и сотирани зеленчуци, в добавка се слага пържено яйце, лют сос, а в случай, че не ви сервират, непременно поискайте и сусамово олио. Най-приятната изненада е, че ястието ви пристига с малка купичка с горещ свински бульон с парче месо. Ако сте по супите, "доенянг" или "кимчи" "зиге", идват врели, с купичка ориз, и не забравяйте да уточните, че искате първата с морски дарове - така е най-вкусна. Ако сте двама или трима, може да си поръчате едно "Spicy seafood stew", както е записано, а на български транскрипцията, без никаква претенция за прецизност, е "хемул танг" - много популярно и обичано от корейците ястие.

И все пак, най-добрата стратегия тук би била тази да се опитат максимално много неща. Например, не са за изпускане корейските пелмени, "манду", като по-вкусният им вариант е да са пържени, не на пара. Идват със златистата си, хрупкава обвивка и сос от соя, сусам и люти чушки.

Не забравяйте, че част от чара на корейските ресторанти са бонусите - малките купички с различни туршии и малки мезета, водата също е бонус.

Удобно е за паркиране, защото кварталът още е в етап на развитие, резервацията е препоръчителна, детското присъствие е дори поощрявано, като се има предвид детския кът. Може да се плаща с кредитна карта и да се поръчва за вкъщи. Ако имате любимо корейско ястие, което не откривате в менюто - питайте - по-голямата вероятност е да го получите.

Ресторантът се намира на ул. "Проф. Георги Златарски" 5
Тел. 089 991 2404
https://www.facebook.com/1004sofia/

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK