Новини

A за десерт - сапун

Марта Румянова 03 ноември 2016, 12:00

Тя се казва Мария Кичукова. И готви десерти от сапуни. Но защо?
"Защото гурме сладкишите, които не мога да приготвя сама, ме вдъхновяват. Сапунените макарони създадох като закачка към първокласните френски макарони, които приготвя моя приятелка. Идеята да вляза в банята и да погледна върху сапунерката парче къпкейк с козе мляко и смокини, ме кара да се усмихвам. В допълнение към визията, етеричните масла и конкрети, които влагам в сапунения пудинг, влияят положително на настроението ни и нагласата, с която хукваме да изпълняваме задачите си рано сутрин или ни помагат да се отпуснем във ваната вечер".

Всичко започва преди седем години, когато Мария живее със семейството си в Канада. "Сапуните се появиха като естествено продължение на страстта ми към натуралното. Търсех здравословни алтернативи на масовата козметика. Точно по това време приготвих и първия балсам за дъщеря ни с лавандулово масло и пчелен восък. Интересувах се къде мога да придобия повече знания по темата и така един ден открих класа на химици, които стартираха серия от обучения в малката си лаборатория, пълна със сапуни, балсами и емулсии, съобразени с различните типове кожа . Знанията, които получих там, се превърнаха в една добра основа", спомня си Мария.

Днес, след като е минала обучение по ароматерапия при ученичка на Робърт Тисеран, тя знае кои са подходящите масла и коя е най-добрата температура. Използва натурални аромати, глина, стрити билки. Млякото и пасираните сезонни плодове са по желание. "Всяко масло в сапунената рецепта си има своето място. Но ако трябва да изброя няколко любими съставки, то това ще са масло от бабасу, българско масло от кайсиеви ядки, восък от мимоза и семенца от анато", разкрива тайните на своята сапунена кухня Мария.

Мария отваря една скоба, за да ми прошушне, че обожава шоколад, домашен сладолед и боровинково сладко. Неизбежно е тази сладка страст да не бъде претворена в нежните сапуни. "Да, не стават за ядене. Но хранят зрението и обонянието, a чрез тях душата". "В молекулярната кухня например всичко се измерва прецизно. Когато аз готвя сапун в моята кухня, съставките измервам с помощта на везна с точност до два знака след запетаята, а ароматите комбинирам в специални стъклени цилиндри."

"Предизвикателството пред мен, независимо дали готвя ястие или сапун, се състои в това да си представя начина, по който искам да изглежда и да създам рецептата като внимавам за хармоничното съчетание на аромати и подправки при изпълнението й".

А за десерт, може да си поръчате сапун тук - https://www.facebook.com/lavandulovosinio/?fref=ts


С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK