Новини

Зелен рай

Екатерина Вътева 29 ноември 2016, 16:34

Зеленият чай се добива от листата на храста Camellia sinensis, които се обработват с пара, за да се предотврати процеса на оксидация необходим за получаването на черен или оолонг чай. По този начин се запазва специфичният свеж и мек аромат на напитката. По-ниското съдържание на кофеин и ползите за организма го превръщат в заместител на кафето и като допълнение към здравословния начин на живот.
Зеленият чай доказано подобрява метаболизма и намалява нивото на кръвната захар при хора с нарушена функция на панкреаса. Маслата, които се съдържат в листата на чаеното дърво подпомагат храносмилането, тъй като стимулира и перисталтиката.

В чая се съдържат и редица други важни компоненти, които носят ползи за здравето, а именно полифенолите, наричани още таини. По време на ферментацията полифенолите се оксидират и по този начин стават водоразтворими. Те са и веществата, които дават характерния вкус на чая.
Антиоксидантите пък намаляват влиянието на свободните радикали, което от своя страна влияе ползотворно на процесите в тялото ни.

От изключителна важност за приготвянето на зелен чай е температурата на водата. В зависимост от вида чай, температурата на водата, количеството чай и времето за запарване варират. Подробни инструкции винаги са написани на етикета.

Видове зелен чай
Най-добрият начин да си изберем зелен чай е като пробваме повече видове и намерим този, който пасва на вкуса ни.

Dragon well, известен още като Lung Ching или Long Jing.
Страна на произход: Китай
Характеристики: Блед есмералдовозелен цвят с лек сладникав и плътен вкус, който се запазва до няколко запарки

Gen Mai Cha
Страна на прозход: Япония
Характеристики: Лек зелен чай подходящ за ежедневна употреба. Чаят е смесен с печени оризови зърна, което му придава и характерния вкус на ядки. Идеален в съчетание с Японска кухня.

Gunpowder
Страна на произход: Китай
Характеристики: Висок клас зелен чай, чиито листа са навити на малки топченца. Китайците го наричат още Перлен чай. Тъй като топченцата са много плътно навити, вкусът на чая се запазва по-дълго време. За разлика от другите чайове този вид има доста по-плътен вкус и е подходящ за консумация следобед и също така с храна.

Gyokuro (Гьокуро)
Страна на произход: Япония
Характеристики: Висок оценяван вид зелен чай, който е известен също като Перлена роса. За добиването му, листата на растението се покриват, за да се промени фотосинтезата и по този начин самите листа остават по-крехки. Това е свързано и с по-голямото количество хлорофил, което му придава плътен зелен цвят и много богат, сладък и билков аромат.

Hyson (Хайсън)
Страна на произход: Индия или Китай
Характеристики: Жълтозелени листа, които дават много по-плътен вкус на готовата напитка в сравнение с останалите видове зелен чай.

Matcha (Мача или Матча)
Страна на произход: Япония
Характеристики: Чаят, с който се провежда чаената церемония в Япония. Направен от същите листа като тези на Гьокуро, но изсушени и смлени до много фина и ситна пудра. За получаването на напитка се разбива на гъста пяна със сладък и плътен вкус. Много подходящ за добавяне към различни видове храни.

Sencha (Сенча)
Страна на произход: Япония
Характеристики: Класически зелен чай с чието наименование се определя около 70% от износа на чай от Япония. Много ярък зелен чай с вкус на прясно окосена трева и лек привкус на солена морска вода.

Къде да ги намерим

Ocha.bg (единствените на пазара, които внасят висококачествени Гьокуро, Сенча и Матча директно от Япония)
https://ocha.bg/

Магазин "обиЧай"
http://www.teateam-bulgaria.com/

Магазин за чай "Моменти"
http://momenti.bg

Чай във фабриката
https://www.teahousesofia.com/

Когато приключим с приготвянето на чаша чай - кофеина, полифенолите и етеричните масла се смесват, превръщайки го в предизвикваща сетивата напитка, която се отразява добре на тялото и духа. Зеленият чай е почти магия, която векове наред е трупала легенди за лечебните си свойства. А чаената церемония, която я съпровожда, се превръща в един от най-ярките образи на Японската култура, познат на външния свят. И до днес церемонията по сервирането на зеления чай e запазила своята красота и тайнственост.


С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK