Новини

Шоколадова пиеса с Масимо Карнио

Текст: Марта Румянова, Снимки: Илко Вълков 18 януари 2017, 22:04
Във вените му тече шоколад. Той е трето поколение сладкар.
Бърка кексове и торти в семейната пекарна още преди да навърши 18.
А днес притежава своя собствена в град Валдобиадене, провинция Тревизо, където запазена марка са бадемовата торта и традиционните бисквити Дзалети.
Любовта му към сладкото обаче далеч надхвърля традиционните граници през 2015-а година, когато Масимо Карнио надвива представителите на 23 нации и грабва приза Световен шампион шоколатиер.
Плътните пралини и плодовата торта са само част от програмата, с която зашеметява журито.
Амбиция, саможертва, постоянство. Това е рецептата му за успех.
Семплите, елегантни и изчистени декорации са запазената му марка. Прави пош от хартия точно с две движения. С още толкова забърква френски целувки от захар и белтък.
Обича да използва черни ръкавици и като най-изкусните крадци да не оставя отпечатъци. Върху бонбоните. А в съзнанието му отпечатъкът е от кръщенето на неговия син Никола. Тогава Масимо изработва торта "Млечен път" - с желе от мандарини, чай от бергамот, портокалови корички и крем от шам фастък.
Но не само от спомените черпи вдъхновение. А и от Големия взрив и четирите природни елемента. Претворява ги в сюрреалистичните си скулптури. Вае ги най-често със 70 % шоколад, перфектният баланс, еквилибриум между захар и какао. Умението демонстрира през уикенда, когато посети България по покана на Змееборец и Bulgaria Pastry Club и проведе двудневен курс на онези, които пожелаха шоколадов старт през 2017-а.
Успяхме да поговорим с него в промеждутъка между захарна водна линия и семифредо. Прочетете интервюто тук.
Как се става най-добрият в света?
С много страст, с много тренировка и себераздаване.

С какво спечелихте журито през 2015-а?
С най-добрия десерт.
А как се печели човек, който не обича сладко?
Смятам, че е много трудно сладкото да не се хареса на някого. Но един сладкар знае и умее да прави и много хубави солени неща.
Кога започнахте да готвите?
Роден съм в кухнята. Баща ми и дядо ми бяха сладкари.

Какво най-много обичате да приготвяте?
Шоколад. Пиеса от шоколад. Шоколадова скулптура. Когато се занимавам с това, околният свят спира да съществува.
Някъде прочетох, че в италианската закуска задължително трябва да присъства шоколад. Вярно ли е?
Не. Не и натуралният шоколад. Използва се шоколад, който може да бъде намазан. А иначе типичната ни закуска е кроасан с капучино.
За първи път ли сте в България?
Да!
Как се озовахте тук?
Това е заслуга на Петко Костадинов от Змееборец и Martellato. (тук за кратко включваме и Петко, който обяснява, че се запознал с Масимо на една демонстрация в Полша и така започнало всичко).

Опитахте ли вече нещо българско? Може би българско вино?
Вино, десерт, месо, риба. Наистина съм поразен от хубавите неща и съм сигурен, че с малко по-подбрани първични суровини, българската кухня би могла да достигне високи нива.

А българското сладкарство ще стигне ли такива нива?
Да, със сигурност. Харесва ми, че София е град в развитие. Има хора, които искат да се научат, които имат желание да се развиват, да продължат напред и това е много положително за мен.

Какво ще се случи със сладкарството в световен мащаб след пет години? Някои казват, че какаото щяло да изчезне?
Не вярвам. Може би ще се измести зоната на производството му. Защото сега го произвеждат бедните страни. Със сигурност големите международни компании ще се намесят в този процес и ще направят така, че тази индустрия да продължи напред. Мисля, че понастоящем сладкарството се развива прекалено бързо. Готвачите не успяват да усвоят всичо, което виждат. Това е негативно. Те виждат много нови неща, но нямат достатъчно време да ги опитат, да ги направят отново и отново. Така има риск да се провалят.
Кое е най-важното, което предавате като знание на курсистите?
Харесва ми да ги уча на ред, на чистота, да правят семпли неща, но елегантни.

Пропорцията ли е най-важното в сладкарството?
Не, за мен не. За някои от моите колеги да. За тях е фундаментална. За мен не.

*World Chocolate Masters е единственият конкурс в света, който се фокусира върху креативността и уменията на шеф-готвачите за работа с шоколад. Това е възможност за млади или вече утвърдени готвачи да споделят таланта си със света, като превърнат трендовете в практики. Всеки участник има възможността да работи заедно с една от 20-те Академии по шоколад, където да се подготви и подобри рецептите си. Състезанието се провежда на два етапа: национални квалификации в 20 държави между януари 2017 - януари 2018 и световният финал през 2018, когато се избира победителят измежду 20-те кандидати.


С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK