Новини

Ако е кафе машина, да е автоматична

Иван Чавдаров 24 януари 2017, 22:19

*Може ли професионален бариста да живее с автоматична кафе машина у дома?
Saeco Incanto заендо с Иван Чавдаров, собственик и бариста на кафе-бар Chucky’s, ще направят експеримент, в който Иван ще приготвя личното си кафе с автоматична кафе машина и ще сподели с нас опит, знания и полезни съвети.

Днес е последният ми ден със Saeco Incanto и ще напиша нещо едно по-дълго чао.
Както споменах още първия ден, машината е достатъчно компактна и се побира във всяка една кухня. Макар в упътването да пише, че трябва да се остави разстояние по 20 см от всяка страна, аз я монтирах без проблем и само с по 5 см.

Хубаво е да се разположи далеч от мивката и още по-далеч от котлона, иначе ще трябва постоянно да я чистите. Като стана въпрос за чистене, искам да споделя, че Saeco Incanto е с такова покритие, че с влажна хартия може да почистиш цялата машина.

Едно от другите неща, което прави силно впечатление е разположението на всички модули. Пълнене на вода и кафе става страшно лесно, не е нужно да местиш машината. Спомням си в по-старите модели, водния резервоар беше сложен отзад и беше малко по-трудно с наливането на вода. При този модел обаче е отстрани и е много удобно. Резервоарът за мляко се сменя с чучура за вода за секунди, не е нужна никаква сила за изваждане на тези компоненти.

Сега малко за електрониката.
Първото и най-важно - има датчици навсякъде. Свършва водата - светва дисплей с икона, свършва кафето - светва дисплей с икона, напълва се казанчето с използвано кафе - светва икона. Обръщам внимание на тези икони, поради причината, че всички модели автоматични кафе машини, с които съм се сблъсквал са били с по една лампичка, която светва когато нещо липсва, но иди разбери какво. При Saeco Incanto ти показва какво точно липсва.
Другото нещо по електрониката е менюто на машината. Повечето производители слагат какви ли не раздели и подраздели, тук от Saeco са наблегнали на най-важните неща, нещата, които наистина ще използваш.

И сега най-важното - качеството на напитките.
За домашна кафе машина се справя повече от добре. Еспресото си има всичко: тяло, добър каймак, а с настройките може да си го приготвиш изцяло по твой вкус. Системата за мляко или така наречения капучинатор, прави млякото с правилната температура и не го изгаря.
И двете лате напитки се приготвят с правилни съотношения (кафе-мляко), което придава автентичността на вкуса.
Лично на мен тази машина ми харесва по една главна причина - имаш опции (регулация на смилане на кафе и настройка за температурата), по този начин мога да си сменям видовите кафе и чрез лека настройка да имам добро еспресо.


С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK