Новини

Шампанско и звезди в ESTE

Тамара Вълчева 25 януари 2017, 14:10


Клод Льо - Тоик
Шеф готвач говил в ресторанта на Joël Robuchon, с три звезди "Мишлен"

Френският шеф готвач Клод Льо - Тоик, който готви в рeсторант с три звезди "Мишлен", ще гостува на ресторант "Есте". Клод ще сготви две специални вечери на 21 и 22 февруари. Менюто е осем степенно, а съставките редки и скъпи.

Клод Льо - Тоик работи в ресторанта на Joël Robuchon в Лас Вегас от 2005 г. насам и през 2010 г. печели наградата на James Beard Foundation за най-добър шеф готвач в югозападните щати. Клод е от района Brittany във Франция, където родителитe му имат ресторант за палачинки. Самият той е завършил кулинарно училище и планира до края на годината да отвори собствен ресторант в Сан Франциско.


Какво ще сготвите по време на двете вечери, когато ще гостувате в ресторант Есте в София? Какви ще са основните съставки?
Когато пътувам, за да готвя в друга страна, обичам да откривам и да използвам местни продукти. Обожавам хайвер. Преди няколко години моят приятел Стефан Манчев ми даде да пробвам български хайвер и станах фен. Затова в менюто ще има няколко вида хайвер. Ще готвя патица и български Foie Gras, това става все по-популярно в Европа и Азия.

Tова първото ви посещение в България ли е?
Да, идвам за първи път. Но съм чувал прекрасни неща за България и съм поласкан и нямам търпение да готвя тук. Мисля да посетя ферма за хайвер, както и други местни производители на храна.

Знаете ли нещо за българската кухня?
За съжаление не толкова колкото бих искала, но нямам търпение да пробвам чеверме, печеното агнешко.

Разкажете ни повече за ресторанта, който планирате да отворите?
Вече започнахме изграждането и би трябвало да отворим за следващите празници. Става въпрос за шест етажна сграда, която се намира на Union Square в Сан Франциско. Ще разработим четири различни френски концепции. Ще имаме Patisserie, грил бистро, лоби бар и ресторант със стая посветена само на хайвера.

Какви са изискванията, за да стане човек шеф-готвач с 3 звезди "Мишлен"?
Както и във всяка друга професия, за да сте успешни, е нужно да работите много и да се опитате да се учите от най-добрите в тази сфера. Затова след като завърших кулинарно училище държах да работя в ресторанти с "Мишлен" звезди. Също така трябва да имате уважение към съставките, те да са ваша страст, но и да знаете правилните техники на готвене. Екипът също е много важен – трябват ви съмишленици, които имат същата страст. И най-важното трябва да сте скромни и винаги готови да се учите. Последният шеф, за когото работех в Лас Вегас - Joël Robuchon имаш три звезди "Мишлен".

Кое е любимото ви френско ястие?
Обожавам морска храна, най-вече от района Britanny, където съм роден и израснах.

Коя беше най-интересната тенденция в храненето през 2016 г.?
Тук, в САЩ, особено модерна беше уличната храна - food truck с различни достъпни неща за хапване. Някои, от които наистина интересни и вкусни. Също така концепцията farm-to-table - много от ресторантите започнаха да сервират продукти взети директно от фермерите.

Какви тенденции да очакваме през 2017 г.?
Американското потребление продължава да расте и хората търсят нови и оригинални вкусове, вярвам че Южноамериканската храна ще набере скорост и ще оформи тенденциите за годината.

Живеете в САЩ, какво ви липсва от Франция?
Липсват ми колбасите и сирената, но все пак и в САЩ имат хубаво сирене.

Какво готвите обикновено вкъщи?
Много прости неща, обикновено салата и съпругата ми не е много доволна.

Какво бихте сготвили за 10 минути, ако нямате повече време?
Обожавам да приготвям омлети, защото могат да се правят по толкова различни начини, с всякакви вкусове и съставки, а и винаги имам яйца в хладилника.

Какво е най-голямата заблуда, която хората и медиите имат за готвенето?
Някои хора вярват, че ястията трябва да са сложни или трябва да имат специални съставки, за да са добри. Понякога е по-важно не какво готвиш, а как.


С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK