Новини

Номинациите за "Ресторант на годината Бакхус, Acqua Panna & San Pellegrino" за 2016

Бакхус 22 февруари 2017, 13:44

За 16-та поредна година списание "Бакхус" обявява своите номинации в конкурса "Ресторант на годината Бакхус, Acqua Panna & San Pellegrino" 2016.

Общо 19 ресторанта получиха номинации в 8-те категории на конкурса, които се оценяват от дегустаторско жури и съдийски борд. Най-много номинации - по 4 - събраха ресторантите Cinecitta и Космос в София и Хеброс в Пловдив. Пловдив се класира с два свои ресторанта в номинациите - Хеброс и Паваж. Бургас участва в състезанието с ресторант Rosé. Конкурсните категории с най-много номинации са Авторска кухня и Ресторант на годината.
"Ресторант на годината" е не просто състезание за оценка на ястия, менюта и стандарти за обслужване в приятна атмосфера. Конкурсът е и начин да бъдат насърчени талантливите готвачи, добрите и устойчиви практики, отговорния бизнес и находчивите, иновативни идеи.

Тази година 10-те категории и ресторантите, които в най-висока степен покриват високите критерии на конкурса във всяка от тях, са:

Ресторант на годината Acqua Panna & San Pellegrino - Cinecittà Osteria Italiana, Хеброс (Пловдив), Преди 10, Chef’s, ANDRé

Дебют - Космос, Niko’las 0/360, Il Teatro

Авторска кухня - Lazy, , Преди 10, Космос, Niko’las 0/360

Вкусно място - L’Étranger, Паваж (Пловдив), Grape Central

Най-добро обслужване - Shades of Red, Rosé (Бургас), Cinecitta, Хеброс

Напитки и винена листа - Cinecittà Osteria Italiana, Хеброс, Космос, Grape Central, Rosé

Устойчива концепция "Метро" - Хеброс, Преди 10, Космос, Багри

Нова вълна - Street Chef’s, M Eat, Boom! Burgers, Skaptoburger

Млад готвач: номинирани са Михаил Георгиев от "Багри", Любомир Раданов от "Ърнест Хемингуей", Кирил Стоев от "Niko’las 0/360" и Петьо Станишков от хотел "Арена ди Сердика"

Ресторант на читателите - предстои да бъде избран

В България се заражда едно ново, по-смело и по-визионерско настроено поколение от готвачи и ресторантьори. Наблюдаваме създаването на интересни, концептуални ресторанти. Виждаме как световните тенденции за отговорен към природата, икономиката и хората бизнес, чиста храна, къси вериги на доставки и други устойчиви практики си пробиват път и в България.

С радост отбелязваме, че талантливи готвачи рискуват със собствени ресторанти, в които имат свободата да изразят не просто таланта си, но и собствените си идеи, ценности и визия.
Щастливи сме да видим, че и в България "гурме" храната излиза извън рамките на ресторантите и намира място в малки, модерни местенца за бързо хранене, в каравани и дори на крак на улицата, превръщайки се в много по-достъпно удоволствие.

Редом с това обаче редица лоши навици и проблеми пречат картината да е съвсем розова.
Пушенето в закрити помещения е причина добри ресторанти да не намерят място сред номинираните. Липсата на добре обучен персонал и качествено обслужване остават сериозен проблем за огромна част от ресторантите. Редом с това те страдат от изтичане на млади таланти в чужбина от една страна, и от консервативността на местната публика от друга. Това в комбинация с други проблеми на бизнес средата прави трудно оцеляването на добрите ресторанти. През годината няколко обещаващи и качествени места затвориха врати. Това са комплексни проблеми, които изискват и комплексни решения. Оставаме с надеждите, че такива ще се намерят в бъдеще.

Предвид всички тези тенденции тази година включихме няколко нови категории в конкурса.
"Устойчива концепция" има за цел да насърчи и открои новаторите, които полагат усилия да следват идеите на устойчивото развитие: чисти/локални/сезонни/фермерски продукти; минимизиране на хранителните отпадъци и разхищението на ресурси; менюта, базирани на сезонно, балансирано и здравословно хранене; принос за съхранение на местните продукти и традиции; щадящи и натурални техники за готвене.

"Най-добро обслужване" е друга нова категория. С нея искаме да насочим прожекторите към слабо място на ресотрантьорския бизнес в България и да насърчим усилията и добрите примери в тази област.

Няма как да не забележим и бума на уличното гурме и особено сегментът на бургерите, който получи изключително голям тласък в последната година и повече. За тях е категорията "Нова вълна".

Критериите на конкурса "Ресторант на годината Бакхус 2016, Acqua Panna & San Pellegrino" обхващат цялостното преживяване: менюто, продуктите, ястията, напитките, обслужването и интериора. Случаите, в които ресторант може да бъде дисквалифициран, са пушене в затворено помещение, лъжа в сметката или в комуникацията, грубо отношение или лоша хигиена.

Журито на конкурса "Ресторант на годината Бакхус 2016, Acqua Panna & San Pellegrino" се състои от кулинарни журналисти и блогъри, собственици на кулинарни училища за любители, хора с академичен профил, експерти от туристическата индустрия, кулинарни пътешественици. Това, което ги обединява, е любовта към хубавата и качествена храна, познанията за нея и умението да анализират преживяването си.
Зад критериите за оценка и методология на оценяване на журито застава негов тричленен борд от уважавани кулинарни и вино експерти - Андрей Стоилов, Робин Вилареал и Александър Скорчев.



С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK