Новини

Какво, къде, кога (април)

Марина Караконова 07 април 2017, 10:02

17 април
Международен ден на малбека

Официалните празници на виното са всъщност неофициални. Те са инициативи на отделни хора или организации, и в крайна сметка са продиктувани от любовта им към виното.

Може да не се съмняваме, че инициативата за този ден е тръгнала от Аржентина. Аржентинците твърдят, че малбекът им е в ДНК-то. Освен че задължително ще изпием чаша-две от него, може да си изберем събитие от Франкфурт до Ханой от сайта, посветен на аржентинския малбек. Или пък да видим филмчето, посветено на сорта.

https://vimeo.com/41572419
http://www.malbecworldday.com/

29-30 април
Thessaloniki Street Food Festival

Солун

Всички ходим в Солун, за да се нахраним като хората. Но на 29 и 30 април имаме още една причина за разходка до чудния град: първият фестивал на уличната храна. Зад него стои Upnloud & Black Radio Berlin и Soulfood Thessaloniki, и най-вече приятели, които са решили да съчетаят да съберат любовта си към музиката и храната в едно в родниа си град.

https://www.facebook.com/events/1025949490843833/

Андре – гласът на виното
Виното на Приорат
7 април, 18 ч., Дом на киното
12 април, 19 ч., Дом на киното

Два задължителни филма от рубриката "Кино-гурме" на София филм фест.

"Андре – гласът на виното" е документален филм на режисьора Марк Челичев. Той разказва историята на прачичо си Андре Челичев, руски аристократ, свидетел на погромите на революцията, и след емиграцията си успял да се превърне в една от знаковите фигури в света на виното в Америка. Филмът е озвучен с гласа на Ралф Файнс и премиерата му беше на кинофестивала в Берлин тази година. Прекрасно разказана киноистория.
В края на 70-те години никой не вярва на плановете на група хипита да съживят местното производство на вино, което през XVII в. е процъфтявало. Само че те успяват. Става дума за Приорат - един от най-важните винени региони в света. Лозари, ентусиасти и винопроизводители – те стават популярни като "Великолепната петорка" и разказват историята на виното на Приорат. Режисьор на "Виното на Приорат" е Давид Фернандес де Кастро.
Междувременно "Домейн Бойар" ще даде възможност на зрителите да опитат Altozano Verdejo & Sauvignon Blanc, Rue Romance – merlot, както и Geyser Peak Chardonnay, Geyser Peak Cabernet Sauvignon и Rue Romance Sauvignon Blanc.

29 април - 1 май
Винен панаир в Приорат

Фалсет

След като изгледате "Виното на Приорат" може да се отправите на годишния му Панаир на виното. Провежда се в столицата на Приорат - Фалсет. Освен изложителите, които ще ви предложат вината си, има и редица съпътстващи събития в целия регион: конференции, дискусии, кулинарни и винени курсове, посещения в изби.

http://www.firadelvi.org

23 април - 21 юни
British Asparagus Festival in the Vale of Evesham
Ившъм, Уорчестър

Талисман на дните, посветени на аспержите е "Gus" /от Asparagus Man/. Това е едно от най-добрите места да опитате, готвите, купите или научите за този деликатен зеленчук. Фестивалът се провежда за десета година. Чудесна възможност да попаднете сред зеленините на английското country.

http://www.britishasparagusfestival.org


С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK