Новини

Честит Блумсдей. Да четем Джойс и да хапнем бъбречета!

Марина Караконова 16 юни 2017, 07:50

16 юни 1904 г.

На тази паметна дата е първата среща на Джеймс Джойс с бъдещата му съпруга Нора Барнакъл.
На тази дата се развива и действието на романа му "Одисей" с главния герой Леополд Блум.
На тази дата започва чудото на едни 838 страници, в които е побран целият човешки живот, и от които се ражда модернизмът.

Блумсдей вече е индустрия. За дъблинчани това е поредният повод за парти, което започва още от сутринта. Днес хиляди ще обикалят Дъблин по стъпките на Блум, както правят от 1954 г. насам. Ще се събират из пъбовете му, и ще го почитат като ядат наденички, бекон, пудинг, и сандвичи с горгонзола и чаша бургундско.
А ние днес ще четем и ще си спомняме Джойс, а защо не и да си приготвим най-известната и смела литературна закуска в света.

Рецептата е готова:

"Господин Леополд Блум ядеше с удоволствие вътрешните органи на зверове и птици. Обичаше гъста супа от пилешки дреболии, воденички с вкус на орех, пълнени печени сърца, дроб на филии, изпържен с галета, пържен хайвер от треска. Най-много обичаше овнешки бъбречета на скара, които гъделичкаха небцето му с острата миризма на урина."

Леополд Блум се отправи към свинскопродавеца Длугач - "с очи на пор и пръсти като саламчета" да си купи свински бъбреци.

След като се връща вкъщи, той "шляпна тигана направо върху живите въглени и се загледа в бучката масло, която се хлъзна по дъното му, после се стопи. Остави оцапаната с кръв хартия да падне на земята и пусна бъбрека в цвъртящото масълце. Сега пипер. Поръси го, като въртеше пръстите си кръгообразно над тигана."
"После набоде мръвката с вилицата и я пъхна в устата, после взе да дъвче апетитно еластичното месо със съсредоточеното изражение на познавач дегустатор. Изпържено точно колкото трябва. Наряза си хляб на кубчета, потопи ги в соса и ги излапа."

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK