Новини

New Bloom Winery разкрива познатата непозната Тракия

Бакхус 03 юли 2017, 15:16

Откакто списание Wine Enthusiast определи Тракийската низина като втората най-добра винена дестинация в света, погледите са насочени към този регион и всичко, което правят винопроизводителите там. Днес отиваме на гости в изба, която с модерните си вина се бори да задържи славата на добрия тероар на България на винената карта на света. Това е New Bloom Winery.

Избата

Името буквално означава "нов разцвет" (bloom – от англ. цвят, цъфтеж, цъфтене, разцвет, свежест.), и отговаря точно на това, което се случва през последните години в гр. Съединение – истинско разцъфване на винопроизводството, по модерен начин. Докато други заложиха на инвестиции в спа центрове, дегустационни, винени турове или лъскава хотелска част, в New Bloom Winery предпочетоха да съсредоточат усилията си в това, което правят най-добре – вкусни вина. Днес, в технологично отношение производствената им база е на световно ниво. В последните пет години избата е напълно реконструирана, като към нея е изградена нова лаборатория за проследяване и замерване на всички производствени процеси. Използват се бъчви от френски дъб, модерни ферментационни съдове и специална технология за микровинификация, която позволява бутилирането на бутикови серии вина. Направената инвестиция възлиза на 10 млн. лв.

Всеки любител на виното знае, че качествено вино се прави от качествено грозде. Избата притежава 6000 дка собствени лозови масиви. Затова и всичко започва още на лозето. Масивите на New Bloom Winery са разположени в най-слънчевата част на Тракия - землищата на селата Найден Герово, Правище и Драгомир. Насажденията са основно от популярните Каберне Совиньон, Мерло, Каберне Фран, Сира, Шардоне, Совиньон Блан и Мускат.

Отглежданите собствени сортове грозде включват и нетрадиционните и нови за страната ни сортове като Дорнфелдер, Регент и Глера.

Някои биха определили решението да се засадят именно такива уникални сортове в години, когато дори Совиньон блан не беше толкова познат в България като пълна лудост. Но от днешна гледна точка това позволява на избата да експериментира. Първата реколта на Дорнфелдер излиза през 2012 година. "Дори германците са учудени от качествата на вината от немските сортове Регент и Дорнфелдер и как добре се развиват в тероара на Тракийската низина. Тези два червени сорта имат уникално богата багрилна материя, съчетана със сатенена мекота на танините. Тракия им дава чудесна възможност да разкрият потенциала си", разказват от екипа на избата. В активната кампания по гроздобера той достига внушителните 250 човека, но за идеите и замисъла на вината се грижат няколко човека.
Екипът

Двигателят на избата или творческият директор е енологът Владимир Влъчков – човек, с над 30 години опит във винарството. Специализирал е във Франция, Австралия, Нова Зеландия, Калифорния, Южна Африка, Италия, Австрия, Швейцария, Гърция. Нещо повече – той е един от първите българи, журирали в най-престижните винени конкурси в света - Concours Mondial de Bruxelles, Vinalies International, Mondial du rosé. Рангел Пейков е управителят на избата. Николай Цветков е от най-опитните в екипа по брой гроздоберни кампании като има специализации в Нова Зеландия. Александра Георгиева е отговорна за бутилирането на вината. Маргарита Нанкова и Любомира Иванова са сред най-новите членове, но влизат в професията с летящ старт още от първите си кампании. "Уважение и любов – това са тайните съставки, които влагаме във виното", разказват от усмихнатия екип на New Bloom Winery. "Уважение трябва да проявяваш към лозята, към спецификите на сорта и тероара, но така и към колегите, с които работиш. А любов – тя включва както младежки плам, страст към виното и любопитство да направиш нещо различно, така и спокойствието и зрелостта да се справяш с предизвикателствата и трудните моменти, които дават по-мъдрите от екипа с дългогодишен опит".

Плановете за развитие на New Bloom Winery са свързани с допълнителни инвестиции в технологии, удвояване на собствените лозови масиви до 12 000 дка в рамките на 4 години и възраждане на района на град Съединение като основен винопроизводител.

"Добронамерената среда, в която се работи ни прави по-спокойни в това, което правим, а виното изисква именно спокойствие и търпение", разказва главният енолог на New Bloom Winery Владимир Влъчков. Той е истинска енциклопедия за виното. "Най-доброто вино е продаденото вино", пък добавя Александър Урманов, изпълнителен директор на компанията Power Brands, основен дистрибутор на New Bloom Winery. "Гордеем се с пробива на вината навън. Продаваме вече в над 20 държави. Голям успех e влизането на претенциозния и конкурентен пазар като САЩ, както и Япония, където трябва да гарантираш безкомпромисно качеството. Вината на New Bloom Winery са добре приети и в Европа. Германия, Франция и Белгия са част от пазарите, на които работим. От Китай дори имахме запитвания за закупуване на цели реколти", разказа още той.
Виното

Виното на New Bloom Winery се разпределя в четири серии – Verano Azur, Pixels, F2F и New Bloom, като в никоя от тях няма нещо случайно. Слоганът на Verano Azur е "слънчевата страна на живота" и напълно му отива. Това са свежи, жизнерадостни и пивки вина, които допринасят за приятното слънчево настроение. Те привлякоха вниманието още с появата си на пазара – цветна визия, етикетите са дело на Йордан Желев, затваряне с винтова капачка. Освен всичко друго и са с много добро съотношение цена/качество.

PIXELS е изцяло едносортова серия на New Bloom Winery, която издига дизайна на бутилката и затварянето на виното на нови висоти. PIXELS Совиньон блан идва в тъмно зелена обла бутилка и се затваря с най-модерната винтова капачка Stelvin. Розето от серията се предлага в дизайнерска бутилка, произведена във Франция, със стъклена тапа Vinolok, която е за многократна употреба и позволява виното да се съхранява в идеално състояние преди и след отварянето му. Пенливото вино PIXELS от сорта Глера също е с уникална тапа, която на всяко отваряне прави специфичния пукащ звук на пенливите вина. Глера е сортът, който се използва за производството на Просеко.

А при червеното PIXELS Каберне Совиньон затварянето е цяла система – тапата ArdeaSeal, която се състои от три елемента: вътрешно тяло, външна обвивка и специален "щит". Тапата се приема за алтернатива на класическия корк, с много ниска въздушна пропускливост, предпазваща виното от външни въздействия, прах и други. PIXELS Каберне совиньон е първото вино у нас, което се затваря по този начин.

Серията F2F е ресторантьорският бранд в портфолиото на избата и включва бариково шардоне и две червени вина – едното купаж от Каберне Совиньон, Сира и Регент, а другото Дорнфелдер. Те отлежават във френски дъбови бъчви между 4 и 12 месеца. Най-новата серия е едноименната New Bloom. Бялото е бленд между Совиньон блан и Шардоне, а розето - между Каберне Совиньон, Каберне Фран и Сира.

New Bloom Winery се готви за нови попълнения в сериите тази есен. С нетърпение чакаме червените вина към New Bloom, които обещават да са от интересни сортове. Едно нещо е сигурно – този разцвет дава вкусни плодове.


С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK