Новини

Вечеря в бяло

Бакхус 12 юли 2017, 12:46

Париж, Барселона, Милано, Ню Йорк, Сидни, Хонг Конг, Хонолулу, Берлин, Хамбург, Торино, Токио. Това са само част от градовете, които участват в превърналия се в традиция световен феномен на Вечерите в бяло. На 27 юли София също ще се включи в спонтанния пикник, който представлява една изискана вечеря в бяло насред града.

Идеята се заражда в Булонския лес, край Париж, преди 29 г., когато Франсоа Паские заедно с няколко приятели решават да се насладят на лек вечерен пикник под звездите, облечени изцяло в бяло. Към днешна дата този тип събития се провеждат в десетки градове по целия свят, а рекордьор по брой участници е Кейптаун с 20,000 души.

Защо са толкова популярни? Защото са изпълнени с голяма доза креативност, инициативност и потайност.

Локацията се пази в тайна до часове преди началото на събитието, когато всички участници получават информация за място – среща с координатор. Той ги отвежда до мястото на събитието, като се получава един голям флашмоб от усмихнати хора, облечени в бяло и разнасящи пикник кошници, маси и столове.

Целта на тези вечери е да се откъснем от обичайната ни среда, да намерим време за любимите ни хора, да се насладим на вкусна храна и да превърнем тази вечер в едно различно преживяване.

На избраното място, всеки разпъва оборудването, което сам си е донесъл или което е предоставено от организатора, нареждат се бели покривки, украси с бели цветя, стотици бели свещи, порцеланова посуда, чаши и прибори и събитието се превръща в изискано пиршество под звездите, в компанията на семейство и приятели, но и стотици други непознати.

Гостите приготвят предварително домашна храна като за пикник – салати, готови меса и зеленчуци. Солени и сладки пайове, мъфини, кексове. Много подходящи са бързите коктейлни хапки с чери домати и моцарела, гризини с прошуто, сирена с плодове, предварително подготвеното фондю със сирена или шоколад, което се нагрява на място в специален съд. Организаторите са подготвили бар с коктейли, вино, бира и много лед. На място може да се наеме оборудване за тези, които не разполагат с лесно сгъваеми градински и пикник маси и столове.

Програмата на вечерта е обещаваща: стрийт арт шоу с графити, джаз и френска музика с група Ginger Groove, летни хитове и песни от световната сцена с група Sky, DJ парти, шоу с акробати и циркови артисти и фотоизложба.

Точно в 23:00 ч. всички ще запалят бенгалски огън и ще застанат под фотообективите за голямата снимка.

За да станете част от международното парти е нужна единствено регистрация на уебсайта на събитието.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK