Новини

Млади, здрави, умни

Ивайло Харалампиев 13 юли 2017, 17:47

"Винаги пазя бутилка шампанско в хладилника за специални случаи. Понякога специалният случай се състои в това, че имам бутилка шампанско в хладилника", казва британската писателка Хестър Браун. Встрани от шегата, резултати от проучване на университета в английския град Рединг показват, че пиенето на една до три чаши шампанско седмично забавя процеса на свързаната с възрастта загуба на памет и деменцията. Много проучвания потвърждават този ефект при червеното вино, което е богато на действащите като антиоксиданти флавоноиди. В случая на шампанското положителният анти-ейдж ефект идва от фенолните съставки, които са повече от тези в бялото вино. Шампанското може да се прави от два червени сорта грозде – Пино Ноар и Пино Мьоние заедно с бялото Шардоне.

Предишно проучване на Department of Food and Nutritional Sciences в Университета в Рединг твърди, че две чаши шампанско на ден влияят благоприятно на сърдечно-съдовата дейност.

Списание Conde Nast Traveler предлага още няколко храни и природни съставки, които да ни помогнат "да живеем вечно". Сред тях са чушките чили, които според китайско проучване намаляват риска от смърт вследствие на рак или сърдечен удар. Любителите на червеното вино ще харесат най-много друго изследване на Университета в Албърта, според която една чаша червено вино подобрява силата на сърцето и мускулите също толкова, колкото и един час тренировка във фитнеса. Не са забравени и почитателите на шоколада – учени от Харвард казват, че какаото подобрява оросяването на мозъка и подобрява паметта.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK