Новини

Най-старото кафене в Рим

Текст и снимки Марта Румянова 18 август 2017, 22:24
В Италия кафето е един микросвят, истинска "Божествена комедия". Всяка чаша еспресо е отделна история. Но нека ви разкажа тази, която научих на Via "Condotti" 86. Тук, само на няколко крачки от прочутите Испански стълби, между шикозните бутици на модните гиганти, се e скрило най-старото кафене в Рим – Caffé Greco.

През него са минали крале, кралици, махараджи, писатели, поети, композитори, актьори, певци. То датира от далечната 1760 година и е било любимо на Стендал, Байрон, Ханс Кристиан Андерсен, Менделсон, Вагнер, Гьоте, Казанова, както и на един голям българин – бележитият скулптор Асен Пейков (1908-1973), известен с портретите си на София Лорен, Фелини, Кенеди, както и с проект на паметник на хан Аспарух в София.
Роял, библиотека, архив. Кафенето е истински музей. Щом прекрачите прага му, ще чуете Шопен, Шуберт, Вивалди. Сервитьор с фрак и папионка ще ви сервира еспресото в задължителната чаша с оранжев кант и ще добави като комплимент вода в кристал и шоколадов трюфел. В зала "Рим" ще погалите не само вкусовите, но и зрителните си рецептори. Там можете да видите картините на Винченцо Джовани и да придобиете представа как е изглеждала италианската столица някога. Зала "Омнибус" пък е дългият и тесен коридор, наподобяващ обществения транспорт от втората половина на 19-и век. Стените тук са украсени с пейзажи, релефни медальони, гипсови плоскости с профили на известни художници. Полъхът на отминали епохи се усеща и в зала "Венеция" и Червената зала. Но най-големите произведения са изложени във витрината с Dolci da forno – Печени сладкиши. А моят безспорен фаворит е Torta della nonna – Сладкишът на баба. Със сигурност детските спомени на много италианци са свързани с рецептата, която успяхме да измъкнем от управителя на кафенето. Първо приготвяте гъст яйчен крем от два жълтъка, 1/3 чаша брашно, 2 чаши мляко и ½ чаша захар. Докато кремът изстива, приготвяте тестото – 1 ½ чаша полента, 1 ½ брашно, 1/3 захар, 1 ½ супени лъжици бакпулвер, 115 гр масло, 1 яйце плюс още 1 жълтък.
Разделяте тестото на две и разстилате едната част в тавата за пай, заливате с крем, след което разстилате и другата част, която също заливате скрем. Накрая подгъвате краищата на тестото.
Поръсвате отговоре с шепа запечени борови ядки и печете на 180 градуса за 25 минути.
Torta della nonna e готова. Perfetto!
Тортата на баба, целувчена торта, ябълков щрудел или някое от другите лакомства, които се предлагат тук, можете да консумирате и на крак на бара, за да си спестите така наречената такса "място" или "маса" но ви уверявам, че удоволствието няма да е същото и че всяка хапка от сладкиша за 10 евро си заслужава.


С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK