Новини

Бялата перла "Зеланос"

Текст: Ани Коджаиванова, снимки: Драгомир Ушев 07 ноември 2017, 12:17

Най-доброто от "Зеланос"

Zelanos Розе от Пино Ноар 2015
Това прекрасно розе има нежен провансалски цвят и деликатен нос - едновременно плодов, но и комплексен - с акценти на ядка, сметана, и червени плодове. Тялото е сочно, вкусът - свеж и чудесно балансиран с приятна минералност, а финалът е дълъг и освежаващ. Това елегантно розе е сред най-добрите представители на пазара в класа си.

Zelanos Пино Гри 2015
Пивко и с безгрижно настроение, това пино гри не трябва да ни подвежда, защото то всъщност има дълбочина и комплексност и носи характера на сорта - минералност, чистота и свежест. Ароматите са освежаващи в зелената гама, усещат се и зелена ябълка, градински чай и круша.
Златен медал от Mundus Vini 2017

Zelanos Пино Ноар 2015
Този пино ноар е сред елегантните представители на сорта в България. Има прозирен рубинен цвят и много елегантен нос с плодов характер и акценти на вишна. Тялото е леко и свежо с костилков плод в аромата и леко пикантен финал.
Отличенo е с бронз на Decanter 2017.

Z Шардоне барик 2015
Това шардоне е прекарало десет месеца в нов френски барик и първо грабва с красивия си, блестящ наситенозлатист цвят. Ароматът е интензивен и комбинира сочни жълти плодове, масло и ванилия. Тялото е плътно и живо, а вкусът е балансиран, с добре интегриран дъб и цитрусова свежест на финала. Комплексно вино, което може и да отлежава няколко години.
Златен медал от Mundus Vini 2017


От голямата открита тераса на изба "Зеланос", уютно разположила се в подножието на горист хълм в сунгурларското село Славянци, се е ширнала гледка към цялата долина - като зелено море. А точно пред нея насаждения с ръж се вълнуват почти като вълни. Истинското синьо море е само на 70-80 километра на изток и свежият му солен привкус понякога може да се усети във вятъра.

Това красиво място в Сунгурларска долина е домът на една от най-новите "бели" изби на България. А асоциацията с морето не е случайна, защото вината на "Зеланос" - свежи и елегантни бели и плодови и пивки червени, пасват перфектно на лекото, слънчево настроение на сезона. Те привлякоха вниманието още след първите им представяния - освен с всичко друго и с много добро съотношение качество/цена. А някои като бариковото шардоне, чистото и свежо пино гри, нежното розе от пино ноар и чистосортовия пино ноар впечатлиха с дълбочина и характер и разкриха професионализма на екипа. Последваха и медалите - дотук два златни от Mundus Vini и бронз от Decanter (виж карето). При това "Зеланос" сега пуска на пазара едва третата си реколта.

Женска сила

Двигателят на избата в Славянци е екип от две местни дами, свързани с дългогодишно приятелство. Зад естествената им скромност се крие истински професионализъм, който дава двете най-важни съставки за създаването на добро вино: като потомствен агроном и собственик на лозя Рени Славова знае как да се грижи за тях, а Светла Рошкова е технолог с богат опит в работата с бели вина, натрупан в съседния "Винекс Славянци".

"Любовта към земята идва от майка ми, която също бе агроном, но интереса към виното го прихванах от Светла. И малко по малко започнах да уча, да чета, да се интересувам", разказва Рени Славова.

Като допълнителен стимул й действа и това, че две поредни години тя и баща й печелят конкурса за любители винари, който е част от градския празник в Сунгурларе за Трифон Зарезан.

Така се ражда и идеята да засади още лозя и в крайна сметка да надгради агробизнеса си и да затвори цикъла със собствена изба. А Светла Рошкова приема предизвикателството да замени големите мащаби на стария винпром с една малка винарна, в която обаче може да работи с по-интересни сортове и с най-модерно технологично оборудване.

Избата

Тя става възможна благодарение на европроект, като работата по него започва още през 2010 г., а първата копка е направена през август 2013 г. Година по-късно Рени Славова и Светла Рошкова създават в избата първата реколта на "Зеланос".

Красивата, леко извита като дъга каменна постройка е разположена в основата на хълм на метри извън селото. Денивелацията прави възможна не само интересната архитектура, но и също гравитатъчно ориентирания цикъл по преработката на гроздето.

То се приема и обработва на площадка под красив дървен покрив, който се държи от стоманени въжета и сглобки, а не от колони. След това през отворите слиза в помещенията надолу и продължава пътя си през изключително модерното оборудване на избата. Екипът се гордее с пресата си с инертен газ, която пази сока от окисление - нещо много ценно за белите вина и розето, както и с други модерни технологии като вакуум филтъра за утайките и ротоферментатор.

"Зеланос" е кръстена на тракийския бог на виното, чието име в превод означава "желан"

За по-голямата част от вината си "Зеланос" ползват български иноксови съдове, а част от шардонето и червените сортове след това отлежават в нови френски дъбови бъчви в дъговиден тунел с контролирана температура под земята.

Избата има и собствена лаборатория, бутилираща и етикетираща линия, работна дегустационна, както и няколко спални и кухня. За момента не планират да ги ползват за настаняване на туристи, но пък приемат гости за дневни посещения и дегустации след предварително обаждане. В процес на изграждане е и специална дегустационна зала за туристи. Работи и малък магазин за тези, които желаят да закупят вино и за вкъщи.

За екипа на "Зеланос" създаването на избата е радост и постижение. "Не беше лесно, както нищо в живота. Но когато нещо те вълнува и е грабнало интереса ти, то все те дърпа към себе си и ти самият все се стремиш към него", казва Рени Славова. И сякаш е обречено да се случи.

Вината на "Зеланос"

Избата разполага със 700 дка собствени лозя с интересни сортове в непосредствена близост - пино ноар, сира, каберне фран, шардоне, мискет, пино гри и совиньон блан. Последните два сорта са най-младите насаждения и първата им реколта е от 2014 г., когато стартира и избата.

2014 бе една изключително трудна за винопроизводителите година, в която лошо време, градушки и болести унищожиха огромна част от реколтите в повечето винарски райони. "Зеланос" обаче са имали късмет. "За щастие имахме предостатъчно грозде, дори и за продажба", казва Рени Славова.

В момента избата произвежда около 100 тона вино, което е близо половината от капацитета й, като преобладават, разбира се, белите вина.

Виното е разделено в два едносортови бранда - базовата серия Zelanos и по-високата серия Z. Стилът на "Зеланос" в базовата серия е в посока по-нежни, пивки, плодови бели вина, казва Светла Рошкова. Вина, които се пият лесно, освежаващи са и са приятни както за аперитив, така и с храна, но в същото време имат балансиран и плътен вкус и по-комплексно тяло. За да постигне това, технологът на избата работи с фините утайки.

Традиционен за този край е сортът сунгурларския (или червен) мискет, който напоследък започна да напомня за себе си, а и сякаш интересът на винолюбителите към него започна да се разбужда, след като в последните години някои изби насочиха вниманието си към част от тях, опитвайки да ги покажат в нова светлина и в по-модерен стил.

Мискетът на "Зеланос" е свеж и с по-обран нос и би се харесал и на тези, които не са почитатели на ароматичните сортове. Свежи и пивки, но с достатъчно комплексност са и совиньон бланът, пино гри и шардонето. Нежното плодово розе от пино ноар впечатлява с елегантност.

Червените вина от серията - сира и пино ноар, също са пивки и по-плодови, като при тях не се набляга на дъба, разказва Светла Рошкова.

Серията Z включва бариково шардоне. То отлежава в дъб между 6 и 10 месеца, като резултатът е едно много по-комплексно вино. Розето от каберне фран в серията е по-пълно като структура и с по-твърд характер и Рени Славова го определя като "по-мъжко" розе. Серията се допълва и от един богат и комплексен каберне фран, а наесен към нея ще се присъедини и пино ноар, отлежавал в дъб.

Рени Славова определя избата като малка, но в същото време производството й е достатъчно за вътрешния пазар. Разчита и на малък износ за Белгия, САЩ и Словакия.

Регионът

Сунгурларската долина е най-източната част на винения регион Долина на розите. Климатът е умереноконтинентален с горещи летни дни, но по-прохладни нощи, усеща се и влиянието на морето.

Тук винарските традиции са стари, а основният поминък да е овощарството и лозарството. Въпреки това регионът сравнително късно започна да модернизира винопроизводството си и доскоро сякаш се губеше от фокуса на наблюдателите.

Най-големият производител тук от десетилетия е "Винекс Славянци"с над 6000 дка лозя и широко портфолио от вина и други напитки. Но в нишата на качественото и по-бутиково производство вече работят две изби - "Зеланос" в Славянци и "Шато Сунгурларе" на пътя за с. Лозарево.

Тероарът на района от векове е познат като благосклонен към белите сортове, затова и белите вина преобладават тук.

Регионът със сигурност има какво да покаже, още повече че потенциалът на белите вина в България далеч не е така развит като този на червените.

А вината на "Зеланос" са доказателство за този потенциал.

Статията е от брой 158 на списание "Бакхус". Подробности можете да видите ТУК.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK