Новини

Бакхус Вечери: Австро-унгарска кухня с Давид Стрхан

Бакхус 29 ноември 2017, 13:59
През месец ноември се върнахме назад във времето с една специална вечеря, приготвена от Давид Стрхан, която ни потопи в духа на Австро-Унгария. Давид е един от най-усмихнатите, ведри и смели хора, които сме срещали напоследък. Само на 26 години, а историческите му познания за стара Европа са като на човек, преживял две войни. Родом от Словакия, Давид обикаля цяла Европа и като в приказките - накрая любовта побеждава и от 3 години е за постоянно в България. Давид участва и в "Мастър Шеф" за кратко, но не успява да се измъкне от работните си ангажименти и връща престилката. Днес преподава кулинарни курсове в Амюз буш и заедно със су-шеф партньора си Тодор Димитров създават блога cookologybulgaria.bg.

Страстта му към готвенето идва още от ястията на неговата унгарска баба и познанията за тиролската кухня на дядо му, който пък е австриец. И така вдъхновението на Давид добива форма в класически австро-унгарски ястия, поднесени с младежки дух.
Вечерята се проведе в уютната атмосфера на демонстрационен ресторант Show How/Томеко. Четиристепенното меню на Давид беше модерен прочит на традиционни австро-унгарски рецепти, които днес можем да намерим в кухните на държавите из цяла Централна Европа - кнедли, гулаш, патешко и щрудел. За австро-унгарската музикална атмосфера на вечерта се погрижиха от страхотните Quatro Quartet, които изсвириха редица класически произведени. Благодарим специално и на партньорите ни от Kaufland България, които подкрепиха проекта "Бакхус Вечери". Те организираха и специална игра с всички гости, трима от които спечелиха ваучери за пазаруване в хипермаркети Кауфланд. Благодарим на партньорите на Бакхус Вечери - Acqua Panna & San Pellegrino, които осигуриха вода като компания към напитките и ястията за вечерта. Първото ястие за вечерта бяха Карловарски кнедли с мус от планинско сирене, печена дюла, лешници и микс от салати. Дюлата за стартера беше прииготвена по технологията су вид. Компания на стартера направи бялото вино Katarzyna La Bella Chardonnay & Viognier & Sauvignon Blanc & Traminer 2016. Благодарим на Весела Шишманова от Katarzyna Estate, която ни разказа повече за самата изба и за вината, които дегустирахме през вечерта. Една австро-унгарска вечеря нямаше как да мине без гулаш, който Давид приготви по стара семейна рецепта като предястие. Благодарим и на партньорите ни от Coravin и на Теодора Александрова, която представи уникалната система за наливане на вина - практичен и достъпен уред, който ни позволява да си налеем вино на чаша, без да отваряме бутилката.
Основното ястие беше патешко бутче конфи със сладко-кисело червено зеле, ябълков сос и домашно парено хлебче. Комбинирахме основното ястие с чаша Katarzyna La Bella Cabernet Sauvignon & Merlot & Malbec & Syrah. За десерт опитахме специалната рецепта на Давид за "Kaiser" щрудел с крем англез и тофи карамел. Десертът си подхождаше прекрасно с дижестивите от Tatratea, за които ни разказа Павел Енчев. Tatratea е алкохолна напитка на основата на натурален екстракт от чай съдържаща планински билки и чиста вода от Татрите.


С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK