Новини

Бакхус Вечери: Северозападна България с Жоро от Томеко

Бакхус 08 януари 2018, 13:17
Последната вечеря на Бакхус за 2017 г. се проведе през месец декември и беше посветена на разнообразната и вкусна кухня на Северозападна България. Този път гост-готвач беше самият Георги Георгиев, родом от Оряхово - един от собствениците и основатели на фирма "Томеко". Без Георги Георгиев българската кулинарна сцена нямаше да е същата. Преди 18 години, заедно с партньора му Илиян Илиев, основават фирма "Томеко", която предоставя висококачествено професионално кухненско оборудване и цялостни решения за ресторанти, барове и хотели. Георги е меломан, експериментатор, има невероятна енергия и чар и обича хубавите и вкусни неща в живота, той пренесе традиционните крайдунавски рецепти при нас и приготви шест-степенно меню, комбиниращо богатия дух на Северозападна България. Вечерята се проведе в уютната атмосфера на демонстрационен ресторант Show How/Томеко. Шест-степенното меню представи разнообразния на природни богатства регион от река Дунав на север до Балкана на юг и комбинира различни продукти и рецепти. Благодарим специално и на партньорите ни от Kaufland България, които подкрепиха проекта "Бакхус Вечери". Те направиха и коледна изненада, като подариха по един шоколад на всеки гост на вечерята. Благодарим и на партньорите на Бакхус Вечери - Acqua Panna & San Pellegrino, които осигуриха вода като компания към напитките и ястията за вечерта. Вечерта започна с комплимент от прясно изпечен хляб от Братя Хлебари, кисели краставички и топяща се в устата сланина от Чифлик ливади, варена в зелев сок, която комбинирахме с чаша ракия. Стартерът беше кълацана лютика, направена по традиционна рецепта, включваща патладжан и чесън. Продължихме с първото предястие - гньетени сухи чушки, една с лук и една с боб. Те бяха последвани от крехки рошковци (както наричат охлювите в тази част на България) с джоджен и хляб просеник. Компания на двете предястия направи бяло вино ORLA 2013, Borovitza, Danube plain, Vidin region, Bulgaria, Sauvignon blanc 40%, Chardonnay 40%, Rkatziteli 20%. Благодарим на Калоян Гюпчанов от изба Боровица, който ни разказа повече за самата изба и за вината, които дегустирахме през вечерта. Вечерята продължи с рибното ястие - пържен сом с марината от чесън и магданоз, което беше поднесено с чаша бяло вино SOLENA 2013, Borovitza, Danube plain, Vidin region, Bulgaria, Chardonnay 50%,Sauvignon blanc 40%,Sauvignon gris 10%. Основното ястие беше свинско месо с мачкан лук и качамак. То беше поднесено с традиционния за региона червен сорт Гъмза - Borovitza Gamza 2015. Благодарим и на партньорите ни от Coravin и на Теодора Александрова, която представи уникалната система за наливане на вина - практичен и достъпен уред, който ни позволява да си налеем вино на чаша, без да отваряме бутилката. Вечерята завърши с вкусен тиквеник с орехи и прясно направено джелато. А за довиждане изпихме по една чаша греяна ракия.


С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK