Новини

Amazon със супермаркет от бъдещето

Бакхус 22 януари 2018, 16:57

Американската компания Амазон отваря първия си супермаркет без гишета днес в Сиатъл със заявка да направи революция в сферата на супермаркетите. Вместо каси, Amazon Go ще използва камери и сензори, с които да таксува покупките на потребителите.

За да може да се пазарува в супермаркета, всеки трябва предварително да е изтеглил специалното приложение Amazon Go на смартфона си, с което се чекира в магазина. След това, система за наблюдение преценява колко и какви стоки е взел клиентът от рафтовете на магазина и създава индивидуална виртуална кошница, коят може да се следи в апликацията. Ако се откажем от някоя покупка, можем да я поставим обратно на рафта и тя автоматично бива извадена от виртуалната ни кошница.

На излизане скенери на бариерите автоматично сканират продуктите и сумата се тегли кредитната карта, регистрирана в приложението. Без каси или касиери. Единственият човешки контакт ще е в секцията за алкохол, където служител на Амазон ще изисква документ за самоличност.

Засега компанията не е заявила намерение да отвори други магазини от този тип и говорители на Амазон са зявили, че купената от тях през 2017 г. верига Whole Foods няма да прилага новия модел.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK