Новини

Goût de France: как светът ще празнува френската кухня

Бакхус 09 март 2018, 15:52

За втора година български ресторанти се включват в най-голямата френска вечеря.


Френската храна не е това, което поглъщаме, а това, усвояваме с всичките си сетива, пише Александър Дюма в своя "Голям кулинарен речник".

Вече четвърта година светът кимва в съгласие с думите на писателя, както и си припомня, че ресторантът е френска творба, че Франция е тази, която превръща храненето в културен феномен, а гастрономията - в изкуство.

Това става на 21 март, на Goût de France, когато Франция кани света да седне на нейната маса.

Goût de France се провежда за четвърта поредна година в света, и за втора - в България. Организира се от Министерството на Европа и на външните работи на Франция и Ален Дюкас - един от най-големите кулинарни авторитети в момента. Любопитно е, че в известен смисъл той възражда една традиция. През 1912 г. Огюст Ескофие, човекът, който създава съвременната организация в ресторанта, става инициатор на "Dîners d’Épicure", или епикурейски вечери, които се провеждат в един и същи ден, с едно и също меню в няколко световни столици. Век по-късно идеята е възкресена.

В днешния си вид, вече като Goût de France, тя е на пет континента и в над 150 държави.

Тази година ще се включат над 3000 ресторанта. Специално за изданието през 2018 г. Ален Дюкас предложи да се почете паметта на починалия през януари Пол Бокюз, като в менюто си ресторантите включат някоя от неговите рецепти.


Избраните ресторанти кандидатстваха за участие още през ноември миналата година. Международно жури, сред членовете на което са Томас Келер, Жоел Рьобушон, Ги Савоа
Ето и българските избраници: за София те са Talents и L’Etranger, за Варна - By the sea и Bistro Europe, и за Пловдив - Raya и Salt&Pepper. Разбира се, и посолството на Франция в София ще почете датата.

В тези ресторанти, и на този ден, всички заедно ще празнуваме френската храна, ще говорим за това как за всеки ден от годината Франция си има различно сирене, че си има закон за багетата, че първа в света забрани супермаркетите да изхвърлят храна, че от 1411 г. охранява високите си стандарти на храната, както границите си, и изобщо - че ни учи как всеки обяд и вечеря са едно малко чудо.

À Table!


С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK