Новини

Балкански винени страсти

Бакхус 27 април 2018, 18:52

За седми път София ще се превърне в столица на балканското вино. На 19 и 20 май, в Гранд Хотел София, ще се проведе Балканският винен конкурс и фестивал (BIWC).

Дегустациите в конкурсната част започват на 17 май, а за тазгодишното издание организаторите очакват около 700 проби от 11 страни, което е рекорд. В международното жури участват четири Masters of Wine и един Master Sommelier.

И за седмото издание на BIWC любителите на балканското вино ще имат възможността да посетят разнообразни майсторски класове.

Бордо срещу Български Бордо блендове – едно повторение на тейстинга от 1976?
лектор: граф Джон Салви MW

Един от най – интересните майсторски класове, в който единственият благородник сред носителите на титлата Master of Wine, ще съпостави топ вина от Бордо с топ български Бордо блендове.

Турция през чашата на Иса Бал
лектор: Иса Бал MS

За първи път в журито се включва Master Sommelier, Иса Бал, който през 2008 година завоюва титлата Най-добър сомелиер на Европа на проведеното състезание в София. Още тогава той посвети титлата си на балканското вино.

Лятно вино от Атика: саватиано – новият гръцки тренд
лектор: Константинос Лазаракис MW, председател на BIWC

Един малко познат у нас бял сорт саватиано, който носи в себе си полъха на гръцкото море и свежестта на морските вълни ще бъде представен от председателя на международното жури на BIWC 2018.

Eлегантен, но и мощен: запознайте се със сръбския прокупац
лектор: Игор Лукович

Игор Лукович е сред най-известните имена на сръбското вино, който тази година ще представи най-добрите вина от местния червен сорт прокупац. Той ще допадне много на любителите на Бургундия.

9 ½ пино ноар-а от България
лектор: Марин Атанасов

И една българска гордост – българските пино ноари, преставени от соомелиера и бранд амбасадор на българските вина в Съединените щати, Марин Атанасов.

И тази година Балканския винен форум подкрепя международното движение #winelovers against cancer, което наброява 25 000 души от целия свят. Известни жени от България ще облекат специалната фланелка и ще отправят своето послание в социалните мрежи. На фестивала всеки може да закупи такава фланелка, като средствата от продажбите ще се използват за подпомагане на жени, които се борят с рака на гърдата.

Информация за събитието и всички новини около него, може да намерите на www.balkanswine.eu

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK