Новини

Започва Concours Mondial de Bruxelles 2018

Марина Караконова, Пекин 10 май 2018, 10:55

Днес е откриването на 25-то издание на Concours Mondial de Bruxelles /CMB/, който се провежда в Пекин. Китай влезе в топ петицата по брой състезаващи се вина след Франция, Испания, Италия и Португалия, и така стана първата азиатска страна в тази класация.

Изпратените вина тази година са над 9 180. Рекордният брой се дължи и на много по-голямото количество от Китай.

48 са страните, които ще се надпреварват в конкурса. За първи път участват Албания и Казахстан, а засилено участие има от Молдова, Украйна, Армения и Русия. Любопитно е, че Мексико за първи път е в първите десет. България е изпратила 123 проби от 32 изби. Журито се състои от 330 журналисти, енолози, търговци и сомелиери.

Конкурсът следи тенденциите в света на виното, и най-отчетливата е нарастването на консумацията и производство на вино в Китай. 38 милиона китайци консумират вино, като 40 процента от тях са между 18 и 29 години. Друга тенденция е ръстът от 60 процента спрямо миналата година на био вина. Това накара организаторите на конкурса да въведат отделен трофей за био вино през 2017 г. Най-много био вина са дошли от Италия, Франция, Испания и Китай.

Друга нововъведена категория е "изключителни вина от миналия век" - т.е. от реколти преди 2000-та. Миналата година 30 вина получиха отличието, най-вече от Португалия.

Конкурсът ще продължи от 10 до 13 май. Повече за него може да прочетете на уебсайта тук.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK