Новини

Пловдив - столица на спиртните напитки

Бакхус 30 юли 2018, 12:25

От 20 до 25 август Пловдив ще се превърне в световна столица на високоалкохолните напитки. Градът ще е домакин на международния конкурс Spirits Selection by Concours Mondial de Bruxelles.

Експерти от цял свят ще дегустират уиски, водка, текила, бренди, джин, грапа, байжиу, писко и ракия. Програмата на Spirits Selection 2018 вече е напълно готова, според Меглена Михова от Probegex, представителят на конкурса у нас.

Очакват се над 70 международни журналисти, енолози и вносители. Предвиждат се майсторските класове с любопитни теми: как се разпознават различните видове уиски ще представи френският експерт и автор на енциклопедия Сирил Малд, "посланикът" на чилийското писко Родриго Флорес ще говори за отлежали спиртни напитки, а три от майсторските класове са посветени на българската ракия. Лектори ще са проф. Николай Бакалов, проф. Николай Стоянов и собствениикът на Rakia Shop Светлин Мирчев.

Програмата предвижда посещения на производители като "Ви Пи Брандс Интернешънъл", най-голямата на Балканите фабрика за етанол и суровини "Есентика", изба "Карабунар", "Сис Индустрийс", "Едоардо Миролио", а също и дестилерията за розово масло "Дамасцена". Следващата страна-домакин на Spirits Selection ще бъде обявена на 23 август.

България участва в Spirits Selection за първи път през 2015 г. Миналата година за първи път българска напитка беше отличена с Grand Gold медал.

Spirits Selection 2018 е единственият пътуващ конкурс в света и единственият, който прави проверка на качеството на отличените напитки.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK