Новини

Spirits Selection 2018, Пловдив: България подаде щафетата на Китай

Марина Караконова 23 август 2018, 15:12

Spirits Selection на Concours Mondial de Bruxelles в Пловдив завърши. На официална церемония България предаде домакинството за догодина на Китай. Избраният град е Лвианг в провинция Шанкси. Лвианг е вторият по икономически показатели град в Китай с 4-милионно население.

Резултатите от конкурса ще са ясни на 6 септември, а междувременно какво е най-важното, което се случи на него?

В рамките на три дни в Пловдив се събраха 80 международни експерти, 15 от които от България, които оцениха 1330 мостри високоалкохолни напитки от 50 държави.

Като домакин на конкурса България за първи път се нареди сред 10-те държави с най-много подадени мостри. Страната е регистрирала рекорден брой мостри, увеличението спрямо 2017 г. е близо 200 процента, според Меглена Михова от Probegex, представител на Spirits Selection и Concours Mondial в България. Българските производители се състезаваха с 47 напитки, близо половината от тях са от Тракийската низина.

На пресконференцията непосредствено преди закриването на конкурса бяха очертани най-важните тенденции в света на алкохола. Най-осезателната и видима сред тях е търсенето на автентичност. Сraft напитките са на гребена на вълната и потребителите искат да знаят какво пият, откъде произхожда, кой го произвежда, търсят нещо различно. В момента тази тенденция засяга по-бутикови напитки, но тя ще се масовизира. Българската ракия е истински "крафт" - качествената ракия носи усещане за място, традиции и наследство, според Тиери Хейнс, директор на Spirits Selection.

"През последните двадесет години секторът претърпя огромна трансформация и отбеляза огромен ръст. Появиха се нови категории, вече наложените станаха по-изобретателни. Всеки ден по света се появява по една нова инсталация за дестилиране, която носи със себе си обещание за още нови продукти."

Друг тренд е търсенето на възможни съчетания на дижестиви и коктейли с храна. Все по-често може да се срещнат менюта за джин и тоник, например.

От световното производство на спиртен алкохол, който е около 24 млд. литра, една трета се произвежда в Китай - байджо. След това се нареждат водката, ромът и уискито.

Най-големият производител на уиски в света е Индия.

Най-разпространената консумация на високо алкохолни напитки е в три варианта - в коктейли, като диджестиви или с определена храна. Ракията трябва да търси бъдещето си и през коктейлите.

Ромът е новото уиски. Броят бутилки ром по света (вкл. кашаса) е вече по-голям от този на уиски.

Водката ще продължи да губи пазарен дял през 2018 г. според изследователите от Euromonitor, но фокусът към premium марките ще забави спада. Възможно е да станем свидетели на завръщане към непретенциозното позициониране на водката.

Възникващите пазари, като Индия и Китай вече изискват напитки с високо качество. Продажбите в тези две държави нарастват значително и като брой бутилки, докато в Европа нараства предимно цената.

Spirits Selection 2018 започна с майсторски класове, включително и за ракията, на него се проведе и обучение на тема "Как да дегустираме високоалкохолни напитки като професионалисти?", на което международният експерт Филипо Балдан показа всички стъпки на професионалната дегустация. Той е автор на два модерни коктейла с ракия - "Българската пролет" (Bulgarian Spring), който ви представяме.

Spirits Selection е единственият пътуващ конкурс в света. Последните три държави-домакин на Spirits Selection преди България са Чили (2017 г.), Мексико (2016 г.) и Китай (2015 г.)


С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK