Новини

Умни в кухнята

Бакхус 29 август 2018, 15:18

Българската стартъп компанията CogZum, разработваща система за рационално управление на Храната в домакинството, е единственото българско участие сред 30 иновативни проекта от цяла Европа, избрани да представят своите разработки по време на осмото издание на European Food Venture Forum (EFVF), което ще се проведе на 5-6 септември в Орхус, Дания.

CogZum, понастоящем вече лидер в британския App Store, e следващо поколение система за управление на храната в домакинството, която интегрира функционалности за поддържане на пълен каталог на провизии в кухнята, включително и в хладилника, помощник за умно пазаруване и прецизна система за следене срока на годност на храната.

"Това, че проект в изцяло нова сфера за българската стартъп среда успява да се открои на голяма международна сцена, е много добра индикация за нашата еко-система" смята Иво Димитров, основател и главен разработчик на проекта. "Подобни успехи са гарант за това инвеститорите и корпорациите да гледат по-сериозно на стартиращи проекти от България." Но освен да асистира в организацията на кухнята, Иво смята, че разработката решава още един, много по-глобален проблем - изхвърлянето на храна.

"Според доклад на Европейската Комисия, 53% от изхвърлената храна се дължи на домакинствата." Иво счита, че за разлика от "нашите баби, които са имали време и умения за оползотворяване на всички хранителни съставки, сегашните поколения са затруднени и не достатъчно умели в пазаруването и използването на продуктите. В резултат от това се изхвърля драматично количество храна". Според FAO, изхвърленото количество храна от домакинствата в развитите страни е между 95 и 115 кг. или средно по 1,500 лв. на година." "CogZum значително подобрява способностите ни да проследяваме храната, която влиза и престоява в домакинството ни, и затова води до намаляване на количествата излязла, т.е., изхвърлена храна," обяснява Иво.

Иновациите и технологиите играят все по-важна роля в европейските системи за търговия и здравеопазване във времена, в които демографията на населението се променя, а политическият фокус се измества към превенция и здравословен начин на живот. За да се подпомогне икономи ческото развитие на европейския хранителен сектор чрез иновации и нови технологии е необходимо добро взаимодействие между индустрията, предприемачите и инвеститорите.

Плановете на Иво Димитров за CogZum са увеличаване функционалностите на апликацията в бъдеще, както и пускането на Android и Apple Watch версии.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK