Новини

Кулинарното Берлинале 2019: Вагнер, био домати и тъмната страна на храната

Бакхус 14 февруари 2019, 11:14

Под мотото Taste for Balance започна 13-то издание на кулинарната секция Culinary Cinema на Берлинале 2019, която ще продължи до 15 февруари.

Тази година фокусът на фестивала е върху тъмната страна на света на храната, и по-точно - на световното изхранване. Темите са глад, недохранване, експлоатация, климатични промени, промишленото земеделие, и също - как индивидуалните ни хранителни навици влияят глобално.

Мотото е свързано с кухнята като място, в което се търси баланс - от рецептите в началото до вкусовете накрая, но също и с баланса в много по-голям мащаб - между севера и юга, жените и мъжете, бедността и богатството. Общото между филмите е в по-мрачните нотки, на фона на които се търсат пресечните точки между храна, политика и култура.

Програмата предлага 10 документални и два игрални филма. Ето малко за тях:

The Heat: A Kitchen (R)evolution е документален филм на канадската режисьорка Мая Галус за седем жени готвачи, включително Ан Софи Пик, които променят световната кулинарната индустрия. Във филма си The Biggest Little Farm Джон Честър, който е фермер и режисьор, разказва как е успял да превръне пустееща земя в Калифорния в плодородна. А в A God in Each Lentil испанският режисьор Мигел Анхел Хименес проследява работата и живота на семейния ресторант с една звезда L'Escaleta.

Mothers of the Land на Алваро и Диего Сармиенто се фокусира върху борбата на перуански жени с климатичните промени така че да могат да продължат древните си земеделски традиции.

Beloved е на режисьора Ясер Талеби, и е документален разказ за живота на 80-годишната Фирузех, която живее изолирано от света планинско село, сред природатата и кравите си.

Мариана Економу в When Tomatoes Met Wagner разказва историята за гръцко село, поразено от икономическата криза в страната, в което хората започват бизнес с био домати, които растат на фона на музиката на Рихард Вагнер.

Програмата включва и прожекции-премиери на два от последните епизоди от хитовата поредица по Netflix Chef's Table — за британския готвач Асма Кан и Машама Бейли от Савана.

Един от двата игрални филми са Aruna & Her Palate на индонезийския режисьор Edwin. Разказът е за Аруна, която е щастлива, неомъжена 30-годишна жена. По професия е епидемиолог, но истинската й страст е храната. Получава задача да разследва случаи на птичи грип в Индонезия, но това се оказва повече разкриване на душата на Индонезия през храната й.

Другият игрален филм е на Кей Чикаура Complicity, който е за драматичната история на нелегален китайски емигрант, който работи в ресторант в Япония.

След всяка прожекция готвачи, след които Анджела Хартнут, Кико Моя, Себастиен Франк ще поднасят своите вдъхновени от филмите менюта в ресторант Gropius Mirror Restaurant, отворен специално за фестивала.


С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK