Новини

21 март: À Table!

Бакхус 15 март 2019, 17:09

През 1808 г. анонимен автор написва "Карта на Франция", в която заявява: "Тази земя на мед и масло, на угоени пуйки, големи като крави, на гердани от суджуци, дълги като реки, в която гъшият дроб е като винено буре, и всяко ядене е празник. Това е France gastronomique!"

През 2015 г. френската гастрономия е включена в списъка на Световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО, веднага след което се появява инициативата Goût de France ("Вкусът на Франция"), организирана от Министерството на Европа и на външните работи на Франция и Ален Дюкас - един от най-големите кулинарни авторитети в момента.

"Вкусът на Франция", буквално, е най-голямата френска вечеря в света. Провежда се в цял свят на една и съща дата, на която хиляди готвачи имат една и съща задача: да приготвят в ресторантите си четиристепенно френско меню, придружено от френски вина. Така вече пета година светът си спомня, че ресторантът е френска творение, и че Франция е тази, която превърна гастрономията изкуство. Миналата година празника отбелязаха 3 500 ресторанта в 152 страни.


Тази година, на 21 март Франция отново, за пета поредна година, ще покани света на масата си.

Тази година фокусът на събитието, което ще се проведе едновременно на пет континента, ще е отговорната към околната среда кухня, и е в подкрепа на фондация No More Plastic на Александра Кусто, внучка на Жак-Ив Кусто.

България за трета поредна година ще участва в тази инициатива. На 21 март 14 ресторанта /за сравнение - през миналата година бяха 6/ ще предложат френска гастрономическа вечеря. Ето кои са те:

София: ANDRé, Floret, L’Étranger, Lili Pham, Pavillion 37, Talents;

Пловдив: Atlas, Le Petit Paris, Raia, Salt & Pepper;
Варна: Di Wine;
Св. Св. Константин и Елена: Monty by Andre Tokev;
Смолян: Brasserie Casseroles;
С. Зорница: aEstivum.

В тези ресторанти, и на този ден, всички заедно ще можем да празнуваме френската храна, ще говорим за това как за всеки ден от годината Франция си има различно сирене, че от 15 век охранява високите си стандарти на храната, и изобщо - че ни учи как всяка закуска, обяд или вечеря е празник.

Менютата, предлагани от ресторантите, могат да бъдат разгледани на онлайн платформата, като се избере България от списъка със страни или като посетите Фейсбук събитието тук.

Посолството на Франция в България, заедно с Френския институт, посвещават тазгодишното издание на "Вкусът на Франция" на региона Елзас, като организира вечеря, приготвена от шеф Ерик Жирарден от ресторант La Maison des Têtes в Колмар, и изложба с фотографии от Елзас, която ще бъде на оградата на посолството на 20 март.


С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK