Новини

"Беса валей" представи първата бяла Enira

Бакхус 21 юни 2019, 18:07
граф Стефан фон Найперг

Чакахме цели 18 години, преди "Беса валей", една от избите, които имат най-голям принос за качествената промяна на българското вино и преобразяването на целия винен бранш, да представи своята бяла кралица. Но си струаваше. Избата от долината на Бесите (с. Огняново, Пазарджишко) най-после пусна първото си бяло вино под бранда Enira - Enira White 2018. И го представи точно така, както заслужава едно елегантно и свежо ново бяло вино - с елегантно и свежо парти в бяло в красивата университетска ботаническа градина в София.

Виното е в стила на долината на Рона - бленд от сортове марсан (50%) и русан (26%), както и вионие (24%). И това не е изненада: Беса валей може да се намира в България, но душата й е френска.
Проктът за Enira White започва през 2015 година със засаждането на лозето с трите бели сорта. Въпреки че лозята са още млади, резутатът е прекрасно, топло и комплексно, но и елегантно вино, с фина свежест. То се отличава с искрящ светло сламен цвят, деликатни плодови аромати с акцент на круша, кайсия, мандарина, а тялото е заоблено и сочно, но и свежо, същевременно дълго и гъвкаво. Докато марсан носи свежест и текстура, русан е гръбнакът на виното, а вионие добавя аромати и финес в този бленд.

Гроздето е брано на ръка, внимателно сортирано още на лозето и след това във винарната. Алкохолната ферментация е протекла при контролирана температура 14-16 ⁰C в продължение на 20 дни, след което между 3 и 6 месеца виното е лежало върху фините утайки с постоянен батонаж (разбъркване на виното с утайката, с цел да се получи по-плътен вкус). Всеки от трите сорта в купажа е винифициран отделно и в последствие са блендирани.
Разбира се, зад самото създаване на виното седи енологът на избата Марк Дворкин - един от хората, които в последните 20 години имат огромен принос за обновяването на българските вина.

"Познавате червените ни вина - те са мощни и екстрактни. При нас в долината на Бесите е много топло и това е тероарът. В същото време избата е разположена сред варовикови хълмове между Родопите и река Марица.
И така мислейки какви бели сортове да засадим, така че да пасват на този тероар, се спряхме на трите сорта от Рона. Те понасят добре горещината, защото са южни сортове. В същото време Рона означава топлина, но и варовик, минералност. Мисля, че успяхме да постигнем тази комбинацияи във Enira White - искахме тероарно вино, с топъл южен профил, но в същото време с достатъчно свежест. Избягахме от дъба, комплексността е постигната с отлежаване на утайките", разказа граф Стефан фон Найперг от Бордо, един от собствениците на Беса Валей.

За нас остава просто да се наслаждаваме на това красиво вино.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK