Новини

Ню Йорк ще забрани гъшия дроб

Бакхус 31 октомври 2019, 13:51

Ню Йорк ще забрани на ресторанти и магазини да продават гъши дроб. Забраната влиза в сила от 2022 г. Тя е въз основа на законопроект, приет от градската управа на Ню Йорк, който ще бъде подписан от кмета Бил Де Блазио.

Забраната произтича от етични съображения, свързани с принудителното угояване на патици и гъски. Според привържениците на забраната това е нехуманна практика. За нарушителите се предвижда глоба до 2 000 долара и до една година затвор.

Това не е първата забрана за продажба на деликатеса и дебатът има дълга история.

Забрана има в Калифорния от 2012 г., която има кратък живот, но в началото на годината е върната, а в Чикаго е приета през 2006 г., но е вдигната само след две години.

Защитниците на деликатеса твърдят, че при угояването птиците не изпитват болка и то не им причинява страдание. Преди дългите миграционни прелети те така или иначе те също се самоугояват. Преди да се забрани, първо трябва да се потърсят други, щадящи, възможности за добиването на гъши дроб, смятат от лагера на противниците на забраната. Мнозина са скептични, и предвиждат, че забраната или няма да проработи, или ще бъде отменена. Сред известните защитници на гъшия дроб беше Антъни Бурдейн.

С повече от 1000 ресторанта, които сервират фоа гра, главните готвачи в Ню Йорк не приемат новината добре.

"Това е идиотщина", написа в Туитър Дейвид Чанг от Momofuku. "Глупаво, недалновидно и неразбиране на ситуацията."

Във Франция гъшият дроб се смята национално културно наследство и така попада под всичките му защити.


С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK