Новини

Кино Гурме 2020

Бакхус 21 февруари 2020, 11:58

За девета поредна година организаторите на "София филм фест" ще докажат неоспоримата връзка между киното, виното и добрата храна с програмата на Кино Гурме. Тази година фокусът е виното, а селекцията от филми ще разгледа различни аскпекти от историята му. Фестивалът ще се проведе между 12-31 март, а това са филмите, на които ще можем да се насладим с чаша вино в ръка:

Година в Бургундия / A Year In Burgundy

Филмът проследява седем семейства, които са винопроизводители в бургундския регион на Франция; задълбочава се в културния и творчески процес на производство на вино, в дълбоките връзки на творението със земята, която ражда прекрасното грозде. Какво се крие в ритъма на една година? Играта на четирите сезона: пролетни дъждове, суша, горещи вълни, градушка и бури, реколта и влажния студ на зимата. Всяка реколта е капсула на времето, бутилирана част от историята на една година, със своя специфичен метеорологичен модел, кризи и триумфи.

Година в Шампан / A Year In Champagne

Известният вносител на вино Martine Saunier е наш гид и се завръща във втората част от супер-успешната трилогия от филми за вино ("A year in Burgundy", както и "A year in Porto"). Тук получаваме рядък шанс да погледнем зад кулисите на истинското шампанско чрез шест различни изби - от малки независими производители до знаменитите изби на Госе и Болинджър. В лозовите масиви, 2012 се очертава да бъде "годината на всички наши страхове", но шампанското не е просто продукт на конкретна година и нейното време.

Стиловете на изработка на всяка една изба са своеобразни творения, които се случват зад затворени врати и на километри от избите под Шампан. Дръпнете завесата и вижте как хората от студената и жилава земя с мрачна история, триумфират в производството на напитката, която е символ на радост, съблазняване и празнуване.

Година в Порто / A Year in Porto

Време. В съвременния живот то се превръща в най-големия лукс. Без време Порт не съществува. Времето е вплетено във виното толкова съществено, колкото слънцето и дъжда. Този филм е кулминацията на трилогията, започваща с "A Year in Burgundy" (2013) и продължила в "A Year in Champagne" (2015). Отново, заедно с известния вносител на вино Martine Saunier като опитен водач, потегляме към вълшебния свят на Порт с четири винени къщи, получавали през годините престижни награди: Symington Family Estates, Taylor Fladgate, Ramos Pinto и Niepoort. Зрителите се запознават със семейството трапезни вина, избухнали от дома на Порт, в забележителната долина на Португалия. Времето и търпението са тайните съставки, които създават великолепното порто.

Отбивки / Sideways

Това е един от култовите филми за вино, променил из основи нагласите на хората и съответно продажбите на вино в световен мащаб. Интересното за него е, че от 20 февруари ще бъде поставен и на Бродуей.

Филмът пресъздава възходите, паденията и "отбивките" във вълшебното приключение на живота. Създаден е по едноименния роман от 2004 година на американския писател Рекс Пикет. Точно преди сватбата си, Джак (Томас Хейдън Чърч) тръгва на пътешествие с кола из Калифорния, заедно със своя най-добър приятел Майлс (Пол Джиамати), енолог и учител по английски език. Въпреки различията си, и двамата научават ценни уроци за живота, тъй като съвсем скоро пътуването ги потапя в "море" от вино, жени и много смях! Заедно с Мая и Стефани, те си прекарват чудесно, посещавайки различни производители на вино, а Майлс и Мая разкриват своите тайни и се влюбват.

Виното зове / Wine Calling

Във Франция има над 3 000 производители на вино, но малко известен факт е, че само 3% от тях използват био, биодинамични (екологичен подход в отглеждането на култури, при който се обръща специално внимание на хармонията с природата и условията, в които растат лозята) и естествени методи за създаване на "елексира" на боговете. Документалният филм на Бруно Савар "WINE CALLING" представя някои от най-интересните нови френски винопроизводители, лидери в набиращото все по-голяма популярност глобално движение, което се бори за великолепно качество и екологична устойчивост на виното.

Сладък живот / La Dolce Vita

Филмът може и да не е за винопроизводство или лозови масиви, но е отличен пример за това, че животът може да бъде гурме сам по себе си. Творбата на Федерико Фелини проследява една седмица от живота на един журналист в Рим и непрестанния стремеж към любов и щастие, които все не идват Един от безспорните шедьоври на легендрния режисьор, любимата творба на няколко поколения киномани ще зарадва публиката с абсолютно възстановени образ и звук, а със специалната фестивална прожекция ще отбележим и 60-годишнината от премиерата на филма, носител на "Златна палма" от Кан 1960 и "Оскар" за костюми. "Сладък живот" ще ни срещне отново с непреходния чар на Марчело Мастрояни, Анита Екберг и Анук Еме!

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK