Новини

Интерактивна кулинарна карта на България

Бакхус 08 април 2020, 13:53

Въпросът "какво ще готвим днес" тежи със страшна сила в почти всеки дом на планетата. Ето един проект, който идва на помощ. В него се срещат кулинария и диалектология: това е виртуално пътуване из България през разказани и демонстрирани в клипчета рецепти. Да уточним, че картата не е готова. Появява се извънредно, заради извънредното положение: за сега екипът е замразил експедициите си, ясно защо. А екипът е от секцията "Българска диалектология и лингвистична география" към БАН с ръководител доц. д-р Ани Кочева. Остава да бъдат "покрити" Северозападна България, Добруджа, Родопите, западните покрайнини, ще бъдат посетени и бесарабски българи в Молдова и Украйна.

Освен рецепти, може да чуете един от най-архаичните говори, какъвто е в Еркеч, да научите нови думи като "фтички" и "гушки", които значат сарми, както и сами да установите любопитни факти, какъвто е, че масовата мазнина на българина, включително за десертите, е сланината и мазнината от пръжки, само названията за пръжки са повече от 20. Също ще си потвърдите старата истина, че независимо от мястото и времето, готвенето не е лесна работа, или както обяснява една от участничките, "бъркам, бъркам, до га се изпОтим"

В момента издирването на местни и древни рецепти е глобален тренд, така че ето - тук идват наготово.


С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK