Новини

Заведенията ще могат да отворят частично от 6 май

Бакхус 03 май 2020, 16:05

От сряда, 6 май, частично и при строги санитарни мерки ще могат да заработят заведенията за хранене в цялата страна, стана ясно от заповед на министъра на здравеопазването Кирил Ананиев. Ще могат да отворят единствено ресторанти, заведения за бързо обслужване, питейни заведения и кафе сладкарници, които имат търговски площи на открито, като градини или тераси.

Масите ще трябва да са така разположени, че да има разстояние не по-малко от 2,5 метра между тях. На маса ще могат да сядат до четирима души, като изключение ще се допуска, ако става дума за семейство.

Обслужващият персонал трябва да носи защитни маски, а столовете и масите да се почистват и дезинфекцират след всеки посетител. На влизане в заведението трябва да се поставят на видни места диспенсери с дезинфектант за ползване от посетителите.

Ще има допълнително прецизиране на хигиенните мерки, но това ще стане във вторник, 5 май, когато здравното министерство и Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) ще уточнят детайлите. Именно по тази причина частичното отваряне на заведенията ще стане факт на 6 май.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK