Новини

25% от земеделската земя в Европа ще бъде био до 2030

Бакхус 26 май 2020, 14:52

Европейската комисия одобри поредица от нови мерки за опазването на околната среда, с които цели да намали употребата на пестициди с 50% и да увеличи общия дял на биосертифицирани земеделски площи до 25% през следващото десетилетие.

В съобщение от Комисията се казва, че пандемията ни е показала колко важни са такива мерки и че те ще ни помогнат да се борим с бъдещи болести. Новите цели са част от две стратегии - за биодиверсификация и за храна от фермата до масата. Те целят да намалят експлоатацията на натурални ресурси, неустойчивата употреба на земеделска земя и използването на чужди култури.

Поне 30% от земеделската земя морските площи на ЕС ще бъдат превърнати в "ефективно управлявани защитени местности", при 7.7% в момента. Към днешна дата, световната популация на диви животински видове е паднала с 60% през последните 40 години, а днес над един милион вида са застрашени от изчезване.

Изпълнителният вицепрезидент на Европейската комисия, Франс Тимерманс заяви, че пандемията на Covid-19 ни е показала колко сме уязвими и колко е важно да съхраним баланса между човека и природата.

Европейската Комисия ще осигури 20 милиарда евро на година, с които ще се подпомогнат местни общности и ще се създадат устойчиви работни места из целия континент.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK