Новини

Гурме в кутия - един много специален брой на "Бакхус"

Бакхус 02 декември 2020, 15:44

Един от редовните ни клиенти идваше няколко пъти в началото на затварянето през пролетта и молеше да го пуснем някъде отзад и да му приготвим любимата паста. Когато си останали вкъщи, се оказало, че жена му не може да готви добре... паста.

Това е история от собственик на ресторант, номиниран в годишната класация на "Бакхус". Хората, които ценят гурме кухнята, ще разберат този пример.
Тези, които имат любим ресторант, бар, кафене - също.
Някои ще се замислят за изкуството да приготвиш паста и ще се чудят кое е мястото.
Други ще го оценят като каприз и опит за нарушаване на правилата по време на епидемия.

Бихме казали, че "Бакхус" е за първите три групи читатели, но всъщност е и за четвъртата. Защото мисията на медиата винаги е била и да предизвиква интереса към гурме културата, и да възпитава вкус и отношение към храната и питиета. Освен с опитване и дегустации, с пътувания и любопитство това става и с четене.

Новият брой на списанието е посветен на ресторантите - на наградените и номинираните в конкурса за "Ресторант на годината 2020 Бакхус Acqua Panna & S.Pellegrino".

С уважение и интерес към това, което създават. И с подкрепа към тях в най-трудната за индустрията година. Те са главните герои. Извадихме готвачите от кухнята, за да поговорим с тях. Снимахме храната им с фоторепортери за максимално честна food фотография. Направихме портрети на 21 ресторанта и вярваме, че ще оцените тази необичайна среща с тях.

Гурме в кутия вече не е толкова болезнена тема за шеф-готвачите, защото е възможност да запазят клиентите си, да открият нови и да оцелеят. Надяват се, че е временно решение. Но вече всички мислят и out-of-the box за развитието на менюта и места. Четете историите им в броя.

"Дегустирането на виното е като математиката - следва алгоритми."
Яна Петкова може би ще ви изненада с това твърдение, но тя разбира от вино толкова много, че може да ѝ се доверим. Препоръчваме разговора с нея в броя - освен защо всички пият пет-нат ще получите и съвет с какво вино да посрещнете 2021, чието начало всички толкова нетърпеливо очакваме.

Най-добрият бар в света, който е най-близо до София, е в Атина - The Clumsies зае трето място в световната класация, а съсобственикът и барман Никос Бакулис намери време да отговори на въпросите на "Бакхус".

Сред другите теми са прогнозите на McKinsey Group за бъдещето на хоспиталити бизнеса, кой е новият крал на сладкото в Париж, препоръки на "Бакхус" за ресторанти на път и рецепти за сандвич от най-добрите български готвачи.

В годината, в която стотици хиляди хора по света загубиха вкус и обоняние, поканихме оперната певица Мила Михова, която премина през COVID-19, да опише какво означава това за един гурме ценител и готвещ човек. Тя прие и в есето ѝ пише:
"Искам да седя на разточителни неделни обяди по домове и ресторанти с мили приятели и да усещам как шаблита, брутове и плътни примитиви се плискат между бузите ми и се разливат из организма ми, докато получа елегантен блясък в окото."

Избираме този цитат и за пожелание за 2021 година.

Броя - както ви харесва, дигитален или на хартия - може да си поръчате тук.
Приятно четене!

P.S. "Бахкус" ви напомня, че докато заведенията отново отворят, може да направите поне една поръчка за вкъщи от любимия си ресторант или бар, докато короната си отиде.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK