Новини

Новият брой на Бакхус: Балканите - ние им принадлежим, но дали ги познаваме?

Андреа Пунчева 23 юни 2021, 15:04

Горните думи дойдоха от Мария Жекова, победителката в последния сезон на MasterChef. Тя спонтанно ги изрече, докато правихме интервюто, което ще прочетете в летния ни брой, защото непринудено се зарадва, че разговорът ни ще присъства в списание с именно такава тематика. Личната история за момента, когато е осъзнала стойността на Балканите в собствения си живот, също е там.
Дали ги познаваме, наистина? Не е същото да усещаш нещо и да го знаеш. Първото затопля тялото отвътре и го кара да трепти в очакване и плам, а второто е като ребус за мозъка.

Балканския дух го усещаме, в него сме врели и кипели, той е във всяка клетка -

дори и за онези от нас без излишен уклон към патриотизъм. Долавяме го с първия полъх от чушкопек, с вкуса на прясната риба през лятото по малките семейни заведения по Черноморието или с нетърпението, с което ръцете ни инстинктивно взимат тирбушона и отварят бутилка мавруд. Темата на броя е едно богато, шарено угощение в преклон пред вечната полемика кой е измислил скарата, мезетата и анасонлийката.

Надявамe се, че след като прочетете новия брой на "Бакхус", да изпитате и втория компонент, т.е. да сте придобили малко повече знания, да сме ангажирали ума ви да търси и да любопитства още. Ще ни е интересно да ни пишете, ако вашите рецепти и спомени от баби и дядовци са различни от описаните тук. По всяка вероятност ще бъдат.
В броя ви отправяме и покана - съвсем истинска, не метафорична: елате на

първия по рода си фестивал за размяна на рецепти за баница
на 3 юли
от 10.00 до 19.00 часа в градината на ул. "Шипка" 23 -

вижте повече ТУК и запомнете, че макар и абсолютно безплатно, събитието има вход: билетът ви за влизане е любимата ви рецепта за баница.

Засегнахме и онази тема. Да, същата. Но предвид факта, че вече подготвяме 20-ия юбилей на наградите "Ресторант на годината", които тази година са подчинени пак на темата Balkan Spirit, вярваме, че това е последният брой, в който говорим за пандемията. Градът е гладен и заведения дебнат отвсякъде, но кое е най-доброто от тях за 2021 г.? Запазете си датата 30 септември в календара.

Благодаря ви, че сте част от публиката на "Бакхус". За мен той е първият начело на "Бакхус" и е чест за екипа ни да има доверието и любопитството ви.

Броя вече може да намерите в търговската мрежа или да го поръчате ТУК.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK