Новини

Артишок и зехтин: средиземноморската диета

Анна Петкова 03 август 2021, 13:17


"Артишок и зехтин с Анна Петкова" - избрах точно това име за рубриката си, защото артишокът и зехтинът са много подобни - причудливи и многопластови, с удивителни вкусови и ароматни характеристики, които ни се разкриват постепенно - листо след листо, ястие след ястие.
Всеки месец ще разкривам за вас тайни за тази така благородна и благодатна живителна течност. И постепенно, надявам се, любовта към зехтин extra virgin ще ви завладее, така както завладя мен преди години. И вече няма връщане назад.

Желая ви здраве и щастие с храната,
Ваша Анна


Лятото е време за цветни чинии, изобилие от сезонни зеленчуци, дълги вечери и сладки лежерни приказки. Описание, почти идеално за представянето на средиземноморската диета, която в същността си въобще не е диета, ако се позовем на тълковния смисъл на думата, който обозначава специален режим на хранене. Това не е изненада, всички ние сме съпреживявали този начин на живеене и хранене по време на ваканции и пътешествия на юг. И знаем колко е приятно и лесно да се живее по средиземноморски, и то целогодишно.

Интересно е да се знае, че от 2010 г. средиземноморската диета е част от нематериалното културно наследство на ЮНЕСКО. Това е така, защото тя се самоопределя като начин и философия на живеене, а не само на хранене. Седем са страните, които са в основата на тази инициатива - Хърватия, Кипър, Гърция, Италия, Мароко, Испания и Португалия. И "от диета на бедните" през 60-те и 70-те на миналия век тя се превръща в истинско бижу за съвременния човек.

Като се замисля за храната, когато съм прекарвала време с моите баба и дядо през 80-те и 90-те, си давам сметка, че

нашата българска традиционна кухня има много допирни точки
със средиземноморската диета -

местни продукти, прясна, семпла и разнообразна храна, следване на ритъма на сезоните. Всичко е естествено. Няма свежи домати през зимата, а туршии и кореноплодни. Има богатство от зеленчуци, плодове, мед и ядки, от бобови и пълнозърнести храни, билки, мерудии и зеленини, умерено млечни, яйца, риба, бяло и червенo месo, много билкови чайове. И внимание с виното и ракията (в различните й превъплъщения), но не винаги. Има моменти, които заслужават да забравим за умереността (умереност и разнообразие са сред философските точки на тази "диета"). Зехтинът е основната мазнина и източник на полиненаситени мазнини, така благотворни за организма и сърдечносъдовата система. Наситените са идеално балансирани, а хидрогенираните и транс на практика отсъстват.

Неотдавна си мислех как с такъв начин на хранене - разнообразен, сезонен и семпъл, няма как тялото да е обременено и храносмилането да не работи добре. Гликемичният индекс е по-нисък, приемаме повече бавни въглехидрати и фибри, и неслучайно рискът от диабет тип 2 и наднормено тегло е по-нисък. Друг е моментът обаче, че световните тенденции за хранене "на крак" с пакетирани храни и изобилни рафинирани мазнини са факт и в тези страни, особено сред младото поколение (Италия и Гърция са в топ 5 по наднормено тегло и затлъстяване на подрастващите). А хубавото е, че има завръщане на повече млади хора към същината на храната, тази "на баба и дядо" - с хапване в по-малки количества, защото е по-концентрирана и пълноценна като вкусове, аромати и хранителност.

Обожавам средиземноморската диета, защото е проста и същевременно интересна. Дава възможност за фантазия и творчески подход в кухнята и съм щастлива да познавам млади готвачи в Гърция и Италия, които правят модерна авторска кухня, залагайки именно на традициите на тяхната земя. Всеки може да се разгърне, самата аз залагам много на вкусово интригуваща храна у дома.

В сезона на прасковите ето една моя любима лятна рецепта за вас:

Омлет с праскови и сирене (за 1 омлет)

Продукти:
2 яйца
1 с.л. вода
50 г бяло саламурено сирене (овче или краве, по-узряло) или меко и по-пикантно сирене (напр. Gorgonzola dolce, тя е моят фаворит за това съчетание)
Щипка свежо смлян бял пипер на вкус
10 средни листа пресен босилек
½ обелена праскова
1 с.л. семпъл зехтин extra virgin за тигана
1 с.л. по-изразителен зехтин extra virgin за сервиране.
Добавяме сол, съобразена със солеността на сиренето.

Стъпки:
1. Разбиваме яйцата с лъжицата вода и пипера, добавяме 5-6 листа босилек и ½ от сиренето, натрошено.
2. В тиган загряваме лъжицата зехтин, добавяме яйчената смес и пържим на умерен огън до златисто от двете страни
3. Разполагаме омлета в чиния и подреждаме резените праскови, сиренето и останалите листа босилек.

Съчетаване и финал:
За финал добавяме 1 с.л. отличителен зехтин extra virgin с по-свежи зелени нотки и изразителна Пикантност за ярък щрих на ястието. Подходящи са: Picual ранна реколта от Хаен, гръцки ранни реколти от Халкидики или Пелопонес

Избора на вино оставям на вас, а за финал на този обяд ви предлагам малко ванилов занаятчийски сладолед, обогатен от нас със суров шамфъстък и свежи малини, и няколко капки Arbequina ранна реколта от Хаен, за блестящ финал.

В следващото издание на рубриката през септември очаквайте: Палитра от вкусове и аромати - какви са основните характеристики и какво значи, когато говорим за зелен бадем или домат, листа или трева?



*Анна Петкова е сертифициран сомелиер на зехтин в престижната програма на International Culinary Center и Olive Oil Times Education Lab в Ню Йорк. Участва в дегустации и майсторски класове по зехтин в Португалия, Гърция и Италия. Завършила е "Маркетинг и мениджмънт" в УНСС, професионалната й кариера включва 23 години в големи международни компании с лидерски опит в България, Русия и Адриатическия регион, преди да навлезе професионално в света на зехтина. Анна също е пътешественик и създател на страницата My Pure Olive, а в момента пише и своята първа книга.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK