Новини

ОТ БРОЯ: Едно кафе с ракия, моля

Магдалена Гигова 12 август 2021, 11:42

ПЪЛНИЯ ТЕКСТ ЧЕТЕТЕ в летния брой на списание "Баккус", което може да поръчате ТУК с доставка до избран от вас адрес, или да го откриете в търговската мрежа в Elephant Bookstore, Boutique Mino 1923, Chilli Hills Farm, Biomag, Фантастико, бензиностанции ЕКО и ЛУКОЙЛ и др.

Откакто Н.Пр. Доника Ходжа е посланик на Албания у нас, за страната ѝ се говори много по-често и с добро чувство. Енергичната дама раздвижи отношенията между двете държави и може би по тези причини доста българи избират Албанската ривиера за лятната си отпуска. И вече само хората над 50 си спомнят вицовете за бавно загряващия "албански реотан".
За Доника България е първата страна на посланически пост в 23-годишната ѝ кариера за албанското МВнР. Тя е доктор по история на международните отношения, преподавала е бизнес английски, учила е в Италия, откъдето е и нейният съпруг. А семейният преводач от български е 8-годишната ѝ дъщеря, която говори без акцент.
За най-завладяващите кътчета на Албания, за местната храна и вино разказва Н.Пр. Доника Ходжа пред списание "Бакхус".

Скритият диамант

Албания е скритият диамант на Балканите и Европа заради невероятните възможности за туризъм - така с две думи Ходжа описва преимуществата на страната си.
"Страната ни предлага на едно място планини и морета, археологически находки и градове, вписани в съкровищницата на ЮНЕСКО, музеи на съвременното изкуство. В сравнение с други съседни страни туризмът е много достъпен. Можете да прекарате феноменална седмица в пътуване, без да опустошите банковата си сметка. В Албания има всичко!"
Само посланик може така ярко да облече една държава в няколко толкова вкусни думи. Споменава природата неведнъж в разговора ни и така се озоваваме, пък макар и мислено, в Ривиерата.

Туризмът не е само морски

Най-известната и може би най-красивата туристическа пътека в Албания е от националните паркове Валбона до Тет през Албанските Алпи. Походът, наречен Върховете на Балканите, следва стар римски път, дълъг почти 20 км. С мулета можете да го извървите за един ден.
Задължително е да посетите великолепното Синьо око на Капере (Албания има две сини очи, другото е на юг, близо до Саранда). Синьото око е естествен басейн, образуван от ерозията на скалите край реката, която създава няколко водопада и водоеми за плуване.
Пикантното намигване на Балканите и Средиземноморието

Както в онзи документален филм на Адела Пеева "Чия е тази песен", хора от Балканите спорят къде е създадена мелодията, която звучи еднакво в няколко държави, така е трудно да се каже кои типични за Албания гозби са си лично техни. Доника Ходжа обаче "вкусно" ни убеждава, че там, където е уникална албанската кухня, е пресечната точка на балканската пикантност и средиземноморското намигване.
"Ястията ни са богати на цитрусови плодове и средиземноморски основни продукти като зехтин и пшеница. Не на последно място балканското влияние се изразява в смайващи небцето сладкиши и десерти", хвали се с усмивка дипломатът.
Истината е, че както при вината от остров Крит, така и с гозбите на Албания релефът оказва огромно влияние върху разнообразието: прясната риба по крайбрежието и сочните меса в планините предлагат широка гама от вкусове.

Фергес без съмнение е една от най-традиционните храни в страната: доматен сос, извара, зелени чушки и чесън. Основната причина, поради която я наричат лятна яхния, е, че много албанци предпочитат да я ядат студена. Това му придава по-плътна консистенция и кара съставките да изпъкват още повече.

Следващото ще ви звучи далеч по-познато: byrek (т.е. бирек или бюрек, ако щете) е подобен на българската баница и остава една от най-предпочитаните местни храни. Хората го обичат, защото могат да го хапват на крак или като лека закуска. Видовете плънка са безброй - месо, спанак и сирене фета, лук и домати или най-популярната от всички извара, всичко това идва и в разнообразни форми. По-старото поколение албанци обикновено го яде след основното ястие. Други го хапват вместо десерт.

В Албания пилето, запечено в кисело мляко, е обичана традиционна гозба, която обикновено се сервира по обяд. Нарича се tavë kosi (тав коси). На Балканския полуостров е известна като Елбасан тава, наречена на албанския град, откъдето произлиза ястието. Обикновено се прави с агнешко, но някои използват пиле. Киселото мляко се смесва с ориз и яйца и се пече заедно с месото. Има неповторим вкус, уверява ме Нейно превъзходителство. Не се и съмнявам, че е така, а немалкото видеа в интернет, които показват как се готви, действително предизвикват апетита.
Flija (флия) се поднася в северния регион на Албания и Косово. Това е лесно ястие, подобно на палачинкова торта, с хрупкава текстура отгоре и по-мека отвътре благодарение на пълнежа от масло и кисело мляко. Именно той придава на Flija интересния вкус, но преди това ще ви е спечелил външният вид - във форма на слънце с лъчи.
Самата Доника въпреки елегантната си фигура обожава тестените закуски. В Албания - домашния бирек на майка си, а у нас - баниците и мекиците, които я връщат в детството.

Вместо закуска - ракия

И понеже Бакхус е богът на виното, няма как да не засегнем темата за непознатите в България албански интерпретации на гроздовата напитка. А непознати ли са всъщност?

ПЪЛНИЯ ТЕКСТ ЧЕТЕТЕ в летния брой на списание "Баккус", което може да поръчате ТУК с доставка до избран от вас адрес, или да го откриете в търговската мрежа в Elephant Bookstore, Boutique Mino 1923, Chilli Hills Farm, Biomag, Фантастико, бензиностанции ЕКО и ЛУКОЙЛ и др.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK