Новини

Морето идва в центъра на София този уикенд

Бакхус 14 октомври 2021, 16:06

Предстоящият уикенд ще бъде празник за ценителите на голямото синьо и подводната гастрономия. Паркът до "Военна академия" в частта около спортната зала - с вход откъм ул. "Хан Омуртаг" 42, ще бъде сцена за безкешовия базар на морска храна - "Бакхус Fish Fest". В предходни години събитието се провеждаше на пазар "Ситняково" и около Grand Hotel Sofia, но новата локация е освен централна, е и по-широка - важно предимство заради пандемичните изисквания.

Билети: всеки, закупил билет онлайн и предоставил го на входа, ще получи подарък при влизане. Билети могат дa се купят ТУК.

Храната: миди "Сен Жак", стриди, бургери с калмари, паеля, такос и паста

11 ресторанта"скачат в дълбокото", за да уловят и поднесат на своите щандове най-доброто от морския свят. Както и на предходните 3 издания, и този път посетителите ще могат да закупят прясна риба за вкъщи от огромния щанд с дарове на "МЕТРО България".

Класиката миди "Сен Жак" и жабешките бутчета с масло и чесън на L'Instant са задължително тук, те даже се вписват и в световната инициатива "Вкусът на Франция", която тази година се провежда от 14 до 22 октомври. Тук е и гьозата с октопод на азиатския ресторант Hamachi-ni. Други участници пък разработват специални авторски менюта, например бургерите с калмари, риба или мастило от сепия, дело на Skapto и Ham Bar.


"Стридариум" ще донесат пресни стриди от българското Черноморие, El Gallo Cantina Mexicana пък ще предложат автентични такос с риба. Прясна паста с морски дарове ще предлага La Pastaria Pasta Fresca.
Два ресторанта пътуват до София, за да се запознаят с нова публика:
Sinti, част от Villa Sintica в Сандански, и комплекс "Тихия кът" до Кюстендил. Средиземноморският Mediterra, част от Grand Hotel Millennium, ще предлага паеля, Bismarck Fish пък ще заложат на специалитета си фидеуа, който има всички аромати на паелята, но се прави с къса паста, наречена fideos.

Питиетата: много пенливо вино, българско и баварско пиво и нещо различно

Вино на чаша (или в кашон) от местни изби, подбрани от DiVino, или от световни такива на щанда на Moet & Chandon, Ruinart и Cloudy Bay, крафт бири, сред които познатите с експериментаторския си дух Cohones, първото био сертифицирано пиво "На Инат" и барът с баварски творения Bierbox.


За посетителите въздържатели има откровено нова категория питие: обезалкохолено настойвано с билки вино с участие и на ябълка - нещо средно между просеко, сайдер и пелин, от марката Pinar. За любопитните там ще бъдат и Fun Wine с ароматизираните си вина и веселите костюми. За традиционалистите пък са вкусните плодови газирани напитки Vidas. Сайдерът е от The Good Cider, още коктейли ще има "царят на ароматите" със своите 1200 такива - китайският фаворит Kweichow Moutai.


Солено и сладко: люто надяждане, паламуд в буркан, зехтин, маслини и печива

Фермата за люти чушки Chilli Hills ще разпалва ентусиазма за пикантно хапване, а смелчагите ще могат да се включат и в състезание по люто надяждане в събота в 19 ч. "Черноморски улов" ще представят нов продукт, направен специално и само за Fish Fest и разработен от шеф Любен Койчев, който беше сред шестимата топ готвачи на Ресторант на годината.


Трюфели в буркан и за мазане ще предлагат Spartacus Truffle. Своя дебют ще направят сладките хапки Cardinal Bites, а сред вече познатите от "Бакхус" събитията производители са кехлибарените зехтини на Elly's Supreme Taste, разнородните подправки Spizing, маслините на Olimport и печивата на Bageti Bakery.

Музиката: акустично, аналогово, струнно

DJ Fortinbrass ще поддържа настроението на посетителите, пренасяйки ги в отминалата, но така обичана ера на грамофонните плочи. В следобедните часове на събота и неделя на сцената ще се качи ирландецът Джейми Макдоналд със своята вярна акустична китара, компания ще му прави певицата Ния Петрова, а вторият ден музикалната програма ще завърши с елегантното и динамично суинг присъствие на Wet Pebbles.


Ще бъдат спазени всички противоепидемиологични мерки, за чиято цел събитието е изцяло безкешово. Плащането става с карта или през избран от вас мобилен портфейл на телефона. Така то става бързо и чисто, а посетителите докосват единствено вкусните си храна и напитки.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK