Новини

Отиде си създателят на тирамисуто

Бакхус 03 ноември 2021, 11:50

Адо Кампеол, ресторантьорът, считан за баща на тирамисуто, почина на 93 години.

Повдигни ме
Това е буквалният превод на "tiramisu" и по-точно на италианския диалект от район Тревизо - "tireme su". Етимологията обаче далеч не е толкова вълнуваща, колкото е самият десерт, чиито основни съставки са маскарпоне, какао и бишкоти.

Адо Кампеол бе собственик на ресторанта Le Beccherie в Тревизо (регион Венето), в чиято кухня се ражда тирамисуто: готвачът на заведението му Роберто Лингуаното случайно добавя малко маскарпоне в сместа, докато прави ванилов сладолед. Рецептата е усъвършенствана впоследствие с добавянето на напоени с кафе бишкоти, гарнирани с какао. Ястието бива добавено в менюто на Le Beccherie през 1972 г., но така и не бива патентовано, което, разбира се, води до проблеми.

Съществува и друга версия: някои казват, че тирамисуто всъщност се е сервирало като афродизиак в квартала на червените фенери на Тревизо в съвсем далечни времена, много преди ресторанта на Кампеол.

Днес не Венето, а друг регион в Северна Италия, Пиемонт, се слави с най-доброто тирамису в цяла Италия. Там използват savoiardi, вид бишкоти от Сардиния, правени винаги с пресни яйца и фина поръска от захар.

Съществуват множество вариации на тирамису. Някои готвачи използват панетоне вместо бишкоти. Въпреки че оригиналната рецепта - сертифицирана от Италианската кулинарна академия през 2010 г. - е без алкохол, различните варианти включват ром или марсала. Най-добре е кафето, което се използва, да бъде сварено в кафеварка тип мока пот, позната у нас като кубинска кафеварка.

Направете си тирамису
Припомняме една любима рецепта за автентично италианско тирамису от шеф Масимо Бондини.

* 6 яйца
* 150 г захар
* 500 г маскарпоне
* кафе
* бишкоти Савоярди

Разделят се жълтъците от белтъците в две купи и с миксер се разбиват до пухкава смес с добавени 75 г захар във всяка. Към жълтъците се прибавя маскарпоне и се разбиват заедно, но този път не с миксер, а на ръка. Накрая се добавят и разбитите белтъци. Бишкотите се напояват в студено кафе. В купички се нареждат ред бишкоти, крем и се поръсват с какао. Сервира се след 24 часа.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK