Новини

GastronomiX 2022: гурме без отпадъци

Бакхус 14 март 2022, 17:16

От 15 до 18 март в зала 1 на Интер Експо Център София, в рамките на СИХРЕ 2022, ще се проведе петото юбилейно издание на професионалния форум за висша кулинария GastronomiX.

Темата

Готвенето с нулев отпадък (Zero Waste Cooking) е тазгодишната голяма тема на събитието. Причината е, че все повече професионалисти от ХоРеКа бранша осъзнават ролята на професионалното им поведение и отговорността, която носят за спасяване на годна храна и намаляване на хранителните отпадъци в индустрията.
Всички, които се интересуват от новостите в бранша ще могат да разберат детайли на 16 март, сряда, от 14:00 часа, когато ще се проведе кръгла
маса на тема "Храна с нулев отпадък: добри практики и перспективи", с участието на представители от бранша и други бизнеси, които активно работят за спасяването на годна за консумация храна. Сред тях ще бъде и Джейн Димитрова, съосновател на приложението FoodoBox (четете интервюто ни с нея тук), както и шеф Владислав Пенов, главен готвач на ресторант "Космос", който стана Ресторант на годината в миналогодишното издание на наградите. Шеф Пенов ще говори за връзката между ферментационните процеси в готвенето, с които "Космос" активно и ефективно експериментира, и намаляването на хранителните отпадъци.
Програмата - от грозни десерти до (без)месни ястия

На GastronomiX 2022 традицията ще бъде спазена - програмата включва презентации и демонстрации на световно утвърдени шеф-готвачи. А спрямо тазгодишната тема на форума, те ще представят идеи, техники и рецепти за безотпадъчно готвене, както и други полезни и любопитни теми от широкия свят на професионалната кухня и сладкарството.

Франция е със завидно присъствие - сладкарят Реми Делет, ръководител на Chocolate Academy Belgrade, ще представи своя авторски десерт: Choux с млечен шоколад и сливова ракия, а шеф Жан-Кристоф Дюк ще демонстрира иновативен подход в приготвянето на класически плодови мусове и ганаши. И както сме на сладката тема - няма как да подминем десертите с "грозни" зеленчуци, чието значение ще разясни шеф Хю Бутен, директор на Института по кулинарни изкуства към Висше училище по мениджмънт, Варна.

Силен фокус на GastronomiX '22 ще бъде устойчивата философия зад растителния хранителен режим и растящата световна тенденция към разбработване на алтернативи на месото. Петра Димитрова, съосновател на plant.bite - първият ресторант за растителни наследници на месото в България, чийто дебют пред широката публика беше на миналогодишния StrEAT Fest, ще разкаже за идеята зад месните алтернативи като начин за по-устойчив начин на живот, съобразен с природата. Това не означава, че на събитието ще липсва класическо месо. Напротив - шеф Джун Йошида ще готви добре познатото японско говеждо Wagyu, а Васил Златарев (Barbecue Brothers) ще проведе цял уъркшоп по американско барбекю.

Както обикновено, МЕТРО България застъпват с поредица от любопитни демонстрации и презентации, водени от техните топ готвачи от МЕТРО Академия: шеф Юри Велев и шеф Веселин Дойков. Сред ключовите думи са "пица" и "паста", а за подробности - не пропускайте да посетите събитието.

Организатори на GASTRONOMIX са Интер Експо Център, DiVino и Българската асоциация на професионалните готвачи, а генерален спонсор на събитието е МЕТРО България.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK