Новини

Българин отново на световната олимпиада за млади готвачи

Бакхус 17 януари 2023, 07:13

За девета поредна година Индия ще стане домакин на над 50 държави от всички континенти, които ще се състезават в олимпиадата за най-добър млад готвач - Young Chef Olympiad 2023.

Всяка държава е представена от шеф готвач, обучаващ се в кулинарна академия, заедно със своя ментор.
Участниците ще се съревновават в различни дисциплини, като основната цел е всеки да сподели своята история, национална гастрономическа култура и традиции под формата на ястия и техники. Уменията им се оценяват от жури от международни професионалисти.
Мисията на YCO е да обедини целия свят в една платформа, свързана с храната, като средство за сплотяване и решение на множество проблеми, касаещи човечество. Тази година олимпиадата се организира в подкрепа на ООН за постигане на 17 цели за устойчиво развитие на света.

Олимпиадата: кръгове, формат и българското участие

Олимпиадата започва с откриваща церемония на 29 януари в Колката и в продължение на седмица прекарва участниците през различни предизвикателства. Накрая журито отличава най-добре представилите се по различни критерии, като само един от тях си тръгва с титлата "най-добър млад готвач".

Зa четвърта поредна година Кулинарна Академия HRC изпраща свой курсист на кулинарната олимпиада. С вътрешен конкурс за представител на България е избран Стилиян Цеков.

В началото на годината той се завърна от стажа си в ресторанта с 1 Michelin звезда Under, част от образователната програма на академията - "Кулинарни изкуства". Ресторантът се намира 6 метра под повърхността на морето в Норвегия, разкривайки тайните на морския свят.
Стилян споделя, че е научил не само нови методи и рецепти за приготвяне на ястия, но и повече за устойчивото управление на един ресторант.

Негов ментор е главният шеф инструктор на HRC - Анри Донно. С над 40 години международен готварски опит, шеф Анри обучава поколения наред млади готвачи и заедно със Стилян разработват рецептата, която да представи нашата държава.

Шеф Анри Донно

Екипът на HRC избра да представи на журито супа "Саламура" - спомен от детството на Стилян. Рецептата за супата е взаимствана от Врачанския край и се приготвя от магданоз, зелени пиперки и пиле. С тази рецепта младият готвач показва как едно ястие може да изпъкне със семпли продукти и добър вкус. Супата ще поднесат с пърленка с масло, поръсена с български подправки.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK