Галерии

Светлина, камера, коктейл!

Ивайло Харалампиев 08 януари 2017, 10:30
Във филма "Приложна магия" /1998г./ героинята на Сандра Бълок отравя злия си приятел, "българин от Трансилвания" - Джими Ангелов /в ролята Горан Вишнич/, като слага беладона в текилата му. После със сестра й /Никол Кидмън/ успяват да го възкресят с предавана в семейството им магия, но след като той започва да буйства, решават да го убият за втори път.

В полунощ двете сестри заедно с лелите си приготвят и доста по-безобидния коктейл Midnight Margarita (текила, ликьор triple sec, сок от лайм и ягодов ликьор). "Те използват и някои неконвеционални съставки като кучешки език или жило от слепок, чиято ефикасност не можем да потвърдим", казва Уил Франсис, автор на книгата Cocktails of the Movies: An Illustrated Guide to Cinematic Mixology, издадена от Prestel (цена 15 евро).
64 показвани във филми коктейли, проследяват "дългата любовна история между Холивуд и коктейлите". Те са представени с рецепта, начин приготвяне, история на напитката, описание на сцената от съответния филм и оригинална илюстрация на главния герой от артистката Стейси Марш. В книгата попадат рецептите на "Amber Moon" от "Убийство в Ориент експрес", "7&7" - "Треска в събота вечер", "Манхатън" в "Някои го предпочитат горещо", "Turqoise Blue" от "Коктейл".
Заради Сухия режим в САЩ между 1920 и 1933г. в изданието няма нито един филм /и съответно коктейл/ от този период.
Авторите наблягат над промените във вкусовете и тенденциите. В началото на ХХ век във филмите може да се види почти единствено чист твърд алкохол поднесен във високи коктейлни чаши без лед и почти без никаква украса. В същото време нито един от коктейлите от 90-те години насам не е от чист алкохол и всички са придружени от лед. А завръщането на винтидж коктейлите напоследък се дължи до голяма степен на тази тенденции в модата, интериора, дизайна. "Vodka Vesper Martini" /джин, водка, Lillet Blonde/ е вероятно единственият известен коктейл, измислен от фиктивен герой в лицето на Джеймс Бонд. Коктейлът е споменат в книгата "Казино Роял", а след това и в едноименния филм с Даниел Крейг от 2006г. Любопитното е, че една от съставките, аперитивът на основата на бяло вино Kina Lillet вече не се произвежда, но за сметка на това компанията предлага друг близък вариант, Lillet Blonde. "Космополитън" например можеше да мине за просто един от многото коктейли на 80-те години. Но когато Кари Брадшоу /в ролята Сара Джесика Паркър/ и приятелките й започват редовно да си го поръчват в популярния тв сериал "Сексът и градът", коктейлът бързо се превръща в модерна класика, казва авторът.Според него "перфектните пропорции са тези които най-добре пасват на личния ви вкус, така че смесвайте смело, забавлявайте се и свободно експериментирайте със собствени вариации на коктейлите".


С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK