Галерии

Кой и какво ни готви

Бакхус 20 март 2017, 12:20
"6 - Церемония на сетивата" е галавечеря, с която да отпразнуваме връчването на наградите за "Ресторант на годината Бакхус 2016, Acqua Panna & San Pellegrino". Събитие, което се случва само веднъж в годината. Ето защо сме поканили 6 от най-добрите шеф-готвачи в България, за да приготвят 6-степенно меню, с което да изненадат всичките ни сетива. Вижте повече кои ще бъдат главните готвачи на събитието и какви ще бъдат авторските им ястия: Георги Бойковски се дипломира в университета Sant Pol de Mar в Жирона. По-късно завършва Espai Sucre в Барселона – уникална школа за сладкарство и единственият в света ресторант за десерти, създаден от Жорди Бутрон и Шано Сагер, където в последствие става су-шеф. Работата му го отвежда в барселонския "аутлет" ресторант на братята Рока, който има една звезда Мишлен. По-късно Давид Муньос назначава Георги в тризвездния DiverXo в Мадрид, без да го познава и без интервю, само по препоръка на учителите му. Заедно с него участва в един от най-големите кулинарни форуми в Европа - Madrid Fusion. Познанството с негов колега го отвежда на стаж в ресторант Noma, а днес е главен готвач в ресторант "Космос".

Неговото ястие за церемонията "Ресторант на годината Бакхус 2016, Acqua Panna & San Pellegrino" ще бъде посветено на зрението и ще бъде приготвено с цвекло, крокмач и широка мелнишка лоза.
Лука Спига завършва училище по кетъринг в Сардиния и на 20 годишна възраст започва работа в ресторант в Италия с една звезда Мишлен. За 5 години там, той преминава през всички секции в кухнята. Кариерата му го отвежда в Лондон, където се присъединява към екипа на шеф Marcus Wareing, от когото, по собствени думи, научава много ценни уроци за работата в кухнята и за професията като цяло.
Съдбата го среща с групата Zuma Restaurants, след като започва да работи в японска компания. За пет години, от най-ниското стъпало той се изкачва до отговорник за два ресторанта от веригата. Към момента той е и Chef de Cuisine в ресторант Roka Restaurant Mayfair в Лондон.

Ястието за церемонията "Ресторант на годината Бакхус 2016 Acqua Panna & San Pellegrino" ще бъде посветено на осезанието с три вариации от сьомга.
Андрей Стоилов има зад гърба си над 22 години стаж, всичките в градски хотели. На 18, преди да влезе в казармата, половин година работи в ресторант "Баварска къща", където по неговите думи има късмета да бъде управляван от готвач от Германия. Той му показва неща, които Андрей Стоилов помни и до днес: да броиш, да мериш точно, да бъдеш внимателен, прецизен, да пробваш. Следва кариера в четири софийски хотела: "Амбасадор", "Хилтън", "Метрополитън" и "Кемпински хотел Зографски". В момента Андрей Стоилов е главен готвач и F&B мениджър (мениджър "Храни и напитки") на хотел "Маринела" и "Виктория груп ВМ". Стоилов е председател и на Българската асоциация на професионалните готвачи. Той също е и един от тримата членове на борда на журито в тазгодишното издание на конкурса.

На церемонията "Ресторант на годината Бакхус 2016 Acqua Panna & San Pellegrino" неговото ястие ще бъде посветено на вкуса и ще се казва "Земя и вода".
Антоан Верест има наследствено влечение към кулинарията - родителите му имат малък хотел в Бретан. Образованието си пък получава в хотелиерското и ресторантьорско училище в Сен Назер, където се запознават със съпругата си Карин Станишева. След дипломирането си той трупа опит в Австралия, Канада, Дубай, докато заедно с Карин не решават да открият свой ресторант в София - L'instant. Те два пъти печелят наградата "Ресторант на годината" на Бакхус. Следващият проект на двамата е L'instant catering, който предстои да отвори врати по-късно тази година, а в момента работи като главен готвач на френското посолство в София.

Ястието му за церемонията "Ресторант на годината Бакхус 2016 Acqua Panna & San Pellegrino" ще бъде посветено на слуха и ще носи името "Телешка рапсодия".
Симеон Николов завършва Софийската професионална гимназия по туризъм, където се запознава с Антонио Иванов и Юлия Панджерова, които запалват страстта към кулинарията в него. През 2016 година заедно с тях участва на Европейските квалификации на Bocuse d'Or в Будапеща, а през 2015 година печели Националната кулинарна купа за "Най-добър млад готвач" на България. Професионалното си развитие започва още като ученик при Ивайло Петков в ресторант Lazy, а след завършването си работи и с Димо Димов в Cult Gourmet Catering. В началото на март месец се връща от специализация в Лондон, където работи в японския ресторант Roca Restaurant Mayfair, Лондон, за да продължи обучението си в HRC Culinary Academy.

Ментор на Симеон Николов ще бъде шеф Анри Доно - главен шеф-инструктор на Кулинарна академия HRC от началото на 2015 г. Възпитаник е на Кулинарния институт в Намюр в родната си Белгия, където усвоява тънкостите на класическата френска кухня. Имал е шанса да работи с 3-звездни Мишленови "генерали" като Ги Савоа (Guy Savoy) и Томас Хенкелман (Thomas Henkelmann), а 25-годишният му кулинарен опит е трупан в Белгия, Франция и САЩ – чудесен микс от класика и модернизъм.

На церемонията "Ресторант на годината Бакхус 2016, Acqua Panna & San Pellegrino" те ще готвят под мотото Носталгия и ще посветят ястието си на обонянието.
През 2012-та година Ирина Купенска заминава за Лондон, където получва диплома по сладкарство от престижното кулинарното училище Le Cordon Bleu. В следващите две години работи в петзвездния хотел Савой, където стартира от най-ниската позиция Commis, но си тръгнва като Chef de partie. През 2015-та година участва заедно с двама нейни колеги в отборно състезание по сладкарство, излъчено по BBC, за което са селектирани от огромен брой професионалисти от цяла Великобритания. В момента живее в Швейцария и работи в бутиковия Hotel Guarda Golf, Crans-Montana като помощник главен сладкар. В свободното си време поддържа блога си Sunshine's kitchen.

На церемонията "Ресторант на годината Бакхус 2016, Acqua Panna & San Pellegrino" тя ще посвети своето ястие - "Текстури - шоколад и круша" - на емоцията.


С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK