Галерии

Солун Street Food Fest

текст: Марта Румянова, снимки: Илко Вълков 01 май 2017, 12:42
Thessaloniki Street Food Festival се проведе за първи път пред сградата на кметството в Солун. Над 30 000 посетители се стекоха с коли, мотопеди, велосипеди или пеша, за да опитат, помиришат, вкусят билки, подправки, продукти, манджи и напитки от цял свят – мексикански буритос и такос (5.50-5.70) , азиатско суши (3.90-13.50), веган фалафел и сладоледени спагети, италианска пица, турски гевреци (0.50), кафе от Гватемала, конфитюр от манго или маракуя от Кения или Еквадор.
Дълги опашки се извиха за "старомодния" хамбургер (2.70) с карамелизиран лук, много подправки, сос от горчица, зеленчуци. Много търсен беше и хот догът със закачливото име "Американски каубой" (3.60) с телешко и зелева салата.
Любопитство у посетителите събудиха джинджифиловата бира, напитката с глухарче и репей, петмезът с ягоди и праскови, козунакът с шоколад и десетките бурканчета и стъклени шишета с паприка и кетчуп.
Достойно уважени бяха така характерните за южната ни съседка лозови сърмички, баница със спанак и мекичките със симпатично име лукумадес. Но водеща на празника на храната беше гръцката гастрономическа идентичност на щанда на XAPTI KAЛАМАPI – всевъзможни морски изкушения – калмари, скариди, раци за 3.20 или 3.60 eвро , комбинирани с пресни картофки, овкусени с лимонов сок, майонеза. Тук гладниците като че ли бяха най-много. Не само заради добрия вкус. Това беше единственият щанд с меню и надписи на английски език, разбираеми и достъпни и за чуждестранни посетители като нас.
Въпреки всичко гръцката азбука подейства като спирачка на малцина. Защото няма по-откровена любов от тази към храната.


С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK