Галерии

Анадолска кухня със Сибел Реджеб

Фотограф: Драгомир Ушев 25 май 2017, 15:07
Ето така започна кулинарното ни пътешествие с гост-готвач Сибел Реджеб. Сибел ни разходи из Анадола през четиристепенно меню с рецепти посветени на различни региони в областта. За всеки гост имаше избрани рецепти от вечерята, подарък от Бакхус. Благодарим на партньорите на Бакхус Вечери - Acqua Panna & San Pellegrino, които осигуриха вода като компания към напитките и ястията за вечерта.
За качествата на водите и съчетанието с храна и напитки разказа брандамбасадора на марката - Иван Маджаров.
Благодарим и на фирма "Геслин" за прекрасната селекция напитки към ястията на Сибел.
- Kavaklidere selection
- Tekirdag Raki Gold
- Tekirdag no. 10
- Yeni Ala Raki
Сибел Реджеб беше поканила свои верни помощници, с които образуваха колоритен състав в кухнята - Цветомир Николов, собственик на ресторант Niko'las 0°/360° и главния редактор на dnevnik.bg - Велислава Попова, която лично се погрижи освен за готвенето и за декорацията от горски цветя по масите. Ето и първото студено предястие за вечерта: пиле по черкезки, гъст таратор с тахан и кюфтета от червена леща. Тараторът с тахан е от областта Антакия. Там е много горещо през лятото и местните жители го ядат като основно ястие.
Пилето по черкезки идва от Черноморската част на Турция. Празнично ястие на хората от Кавказите - черкези и чеченци, прави се само за специални големи поводи.
Благодарим и на партньорите ни "Коравин". Марко Стойчев представи уникалната система за наливане на вина - практичен и достъпен уред, който ни позволява да си налеем вино на чаша, без да отваряме бутилката. С "Коравин" отворихме бутилката анадолско бяло вино Kavaklidere Selection, което правеше компания на предястието. Дора Генова от "Геслин" представя и напитките към всяко ястие, като разказва подробности за Анадолския регион. Бюрекът роза е типичен за така наречените "златни дни". Домакини се събират по съседски всяка седмица на гости за следобеден чай, като по традиция си обменят златни монети.
Дойде време за ароматното основно Агнешка мутанджана - любимото ястие на Султан Мехмед II Завоевателя.
Ястието идва от област Бурса, откъдете е и рода на Османците, след като става любимо на султана започва да се готви в индустриални количества.
Специални благодарности и на целия екип на организационните ни партньори - Томеко и Show How. За един прекрасен финал Сибел и нейните помощници ни поднесоха Невзине с орехи и тахан, полято със сос от марсала и пистачо, с домашен сладолед със сакъз. Невзинето е типичен десерт от област Кайсери.


С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK