Галерии

Бакхус Вечери: Есен за ядене с Михаела Белорешка

Бакхус 04 октомври 2017, 16:30
След слънчевото лято, Михаела Белорешка ни помогна да посрещнем първа есен с нейното вдъхновяваща четиристепенна вечеря - Есен за ядене. Михаела Белорешка е психолог и хранителен терапевт по образование и творец по призвание. Както самата тя казва, нейна страст са храната, животът и хората. Обича пътешествията, срещите с нови култури, порядки и ястия, които я вдъхновяват да започне блога си Good Natured Food и заедно с Иван Желязков - проектът Blue Birds. Вечерята се проведе в уютната атмосфера на демонстрационен ресторант Show How/Томеко. Михаела ни поднесе есенно настроение със своето меню, от което всяко ястие беше посветено на различно сетиво - зрение, вкус, обоняние и осезание. Благодарим на партньорите на Бакхус Вечери - Acqua Panna & San Pellegrino, които осигуриха вода като компания към напитките и ястията за вечерта. Първото ястие за вечерта беше отдадено на цветовете на есента: салата от зеленолистни, печен фенел, целина и тиква, мус от сирена, шам-фъстък и грозде. "Храната от природата, в своя естествен вид, е нашият най-добронамерен приятел", казва Михаела. "Тя крие здраве, култура, история, духовност. Тя е социалният двигател в една общност. Нека я споделим и празнуваме красотата й, носеща здраве". Органичните вина за вечерята бяха предоставени от винарна "Загрей", за които ни разказа Иван Иванов. Салатата беше поднесена с чаша Тиара Бял Мавруд 2016. Вечерята продължи с предястието, което беше приготвено с квасен хляб, специално направен за повода от Братя Хлебари. Тук фокусът беше вкусът на есента: квасен хляб с билкова кора, пикантен нахут, лимонов спанак, малиново цвекло, туршия от моркови и ряпа, тиквен сос. Благодарим специално и на партньорите ни от Kaufland България, които подкрепиха проекта "Бакхус Вечери". Те организираха и специална игра с всички гости, трима от които спечелиха ваучери за пазаруване в хипермаркети Кауфланд. Теодора Александрова - търговски представител на Коравин за България - представи уникалната система за наливане на вина - практичен и достъпен уред, който ни позволява да си налеем вино на чаша, без да отваряме бутилката. Вечерта продължи с основното ястие и ароматите на есента. "Аромат на есен" представляваше канелени кюфтенца от пасищно телешко и Източнобалканска свиня, зелена полента, червено зеле с лют лешников сос, мармалад от моркови. Рецептата е заигравка с добре познатите шведски кюфтенца, като в този случай Михаела използва кайма от пасищно телешко и Източнобалканска свиня. А канелата в тях отключи ароматът на есента. Мармаладът от моркови замени сладкото от червени боровинки, а джодженът е свежият традиционно български елемент в ястието. Иван Иванов представи виното за основното ястие - Мавруд Виница 2013, избрано за най-добро вино на България за 2016 г. според класацията на DiVino. То е уникално за България, тъй като се прави по метода за италианското Амароне и е единственото такова вино в страната ни. Финалът беше отреден за осезанието за есен. Това, разбира се, включваше и много шоколад. Прекрасният финал на вечерята представляваше круша потопена в черен бъз, млечнокисел страчатела сос с рози и шоколадова кора с лешници, джинджифил и сол. Комапния на есенните круши направи Hennessy Fine de Cognac.


С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK