Галерии

Бакхус Вино Ден: Едоардо Миролио (снимки)

Бакхус 05 октомври 2017, 15:31
Тръгнахме за Винарска изба "Едоардо Миролио", заредени с води Acqua Panna & San Pellegrino и току-що излезлия брой на вестник Капитал.

Специални благодарности на партньорите ни Аведни, TravelPoint и Коравин.

Прочетете цялата статия от преживяването тук
Прочетете цялата статия от преживяването тук След приятни 3 часа и половина, прекарани в запознанства, приказки и блажена дрямка, стигаме до целта си - лозовите масиви на Едоардо Миролио

Прочетете цялата статия от преживяването тук
Прочетете цялата статия от преживяването тук Прочетете цялата статия от преживяването тук Прочетете цялата статия от преживяването тук Направихме малка пауза за настаняване в стаите, носещи имена на различни сортове вино, след което се отправихме към ресторант Soli Invicto за специалния четиритепенен обяд.

Прочетете цялата статия от преживяването тук
Прочетете цялата статия от преживяването тук Прочетете цялата статия от преживяването тук Прочетете цялата статия от преживяването тук Салатата комбинирахме с шампанизираното вино Edoardo Miroglio Blanc de noir.

Прочетете цялата статия от преживяването тук
Предястието беше вкусна и топла селска запеканка от пиперки с яйце и сирене, което си подхождаше прекрасно с Шардоне ЕМ. Основното ястие беше крехко пилешко месо филе със спанак и кедрови ядки.

Прочетете цялата статия от преживяването тук
Кобинирахме с Мавруд ЕМ.

Прочетете цялата статия от преживяването тук
Домашният крем карамел и сладолед от джандуя.

Прочетете цялата статия от преживяването тук
За комплимент имахме чаша Moscato d'Asti от Tenuta Carretta. Сомелиерът Любомир Недев беше и наш верен гид през целия ден.

Прочетете цялата статия от преживяването тук
Годишният капацитет на избата е 1 милион литра, на 220 хектара се отглеждат се 15 сорта грозде, а част от продукцията се продава на други изби. Сградата е вкопана в хълма и използва естествената денивелация, което позволява на винения поток да се движи чрез силата на гравитацията.

Прочетете цялата статия от преживяването тук
Прочетете цялата статия от преживяването тук Голяма част от съдовете са произведени в България.

Прочетете цялата статия от преживяването тук
Прочетете цялата статия от преживяването тук Прочетете цялата статия от преживяването тук Прочетете цялата статия от преживяването тук Прочетете цялата статия от преживяването тук За българските сортове грозде се ползва български дъб, за да се подчертае местният характер на сортовете. За чуждите сортове има френски и американски бъчви.

Прочетете цялата статия от преживяването тук
1000-литровите боти се използват за отлежаването на по-пивки, плодови и сочни червени вина. За разлика от бъчвите, ботите могат да издържат и до 100 години без да се сменят.

Прочетете цялата статия от преживяването тук
Продължаваме с обиколката в третата зала, където протича вторичната ферментация в бутилка - минимум 2 години при постоянна температура от 12 градуса. Тук дрождите придават вкус и аромат на виното, създава се въглеродният диоксид, а дългият престой позволява той по-добре да се смеси с виното.

Прочетете цялата статия от преживяването тук
След това, бутилките се подреждат на pupitre - специални стойки, които позволяват на бутилката да се завърти на всякакъв ъгъл - от хоризонтална до вертикална позиция, за да се съберат всички утайки в гърлото на шишето. Този процес се нарича remuage, извършва се на ръка всеки ден по два пъти. В тази фаза, виното е готово да отлежава - колкото повече, толкова по-добре. Когато е готово, гърлото на бутилката се поставя във ваничка, която достига точно до нивото на дрождите. За 10 минути при -30 градуса те се замразяват и с машина се извършва дегоржман. След обиколката дойде време и за дегустация.

Прочетете цялата статия от преживяването тук
Опитахме Edoardo Miroglio Brut Rose, Muscat Ottonel EM 2016, Bio Rose Buket & Mavrud, Cabernet Franc Elenovo 2013, Rubin Elenovo 2012, а накрая специално отвориха бутилка Tenuta Carretta Barolo Cannubi 2010.

Прочетете цялата статия от преживяването тук
Чашите за пенливо вино имат специално кухо столче, което позволява да се наблюдават по-добре балончетата във виното.

Прочетете цялата статия от преживяването тук
Прочетете цялата статия от преживяването тук Прочетете цялата статия от преживяването тук След толкова дегустиране дойде време и за вечерята. Екипът на ресторанта беше подготвил четиристепенно сезонно меню с местни продукти.

Прочетете цялата статия от преживяването тук
Започнахме с гъши дроб върху канапе от карамелизирани плодове, комбиниран с чаша Шардоне Еленово 2015.

Прочетете цялата статия от преживяването тук
Последва паста с бавно приготвено рагу и чаша EM Pinot Noir Reserve.

Прочетете цялата статия от преживяването тук
Основното ястие беше и специалитетът на ресторанта - патешко бутче с портокалово-винен сос. Той вървеше прекрасно с Мавруд Еленово 2013. Пухкавото тирамису беше поднесено с ореховия ликьор ЕМ, което беше и прекрасен завършек на деня.

Прочетете цялата статия от преживяването тук
Прочетете цялата статия от преживяването тук
Прочетете цялата статия от преживяването тук На сутринта се отдадохме на разходки из лозята, някои от които още не бяха обрани.

Прочетете цялата статия от преживяването тук
Прочетете цялата статия от преживяването тук Прочетете цялата статия от преживяването тук Част от групата се наслади на панорамния басейн с гледки към цялата долина.

Прочетете цялата статия от преживяването тук
Прочетете цялата статия от преживяването тук Закуската, кафето и чайовете ни чакаха по масите преди да се отправим обратно към вкъщи.

Прочетете цялата статия от преживяването тук
Багажът ни набъбна с 16 кашона вино, с които ще дочакаме следващото издание на Бакхус Вино Ден. Засега казваме чао и благодарим на Едоардо Миролио за гостроприемството.

Прочетете цялата статия от преживяването тук


С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK