Галерии

Бакхус вечери: La вечеря

Снимки: Драгомир Ушев 01 март 2018, 11:32
Датата е 22 февруари, часът - 19.30. Мястото - Томеко. Предстои поредната Бакхус вечеря. Когато завърши, осъзнахме, че това не е просто поредна, а една забележителна вечеря. La Вечеря беше представена от Светла Лагадинова и Джиджи. В началото кулинарията за Светла Лагадинова е хоби, днес тя е призвание, което носи в сърцето и ръцете си. Джиджи е главен редактор на Бакхус. Менюто е вдъхновено от френската кухня. Започнахме със салата от три вида ряпа, целина, рукола и нар, овкусена с пармезан, трюфелово олио и френска морска сол. Тънките като цигарени хартийки ряпа и целина бяха с изключително лек и деликатен вкус, който допринесе са свежестта на салатата. Нарът, руколата, пармезанът и трюфелът придадоха разнообразие и цялостен завършек. Единственият въпрос, който повдигна тази салата, беше кое би било подходящото вино за нея, особено с преобладаващата ряпа - един от най-трудните, за да не кажем невъзможен, за вино зеленчуци? Отговорът е, че Delas Freres Viognier Vin de Pays d’Oc 2017 се оказа много подходящ избор и акомпанира на салатата чудесно, вероятно заради деликатните нотки на екзотични и цитрусови плодове. Предястието: парфе от пилешки дробчета с порто и бренди, поднесено с конфитюр от лук и хляб, заедно със солен тарт от козе сирене и праз. Пастетът от дробчета беше с кадифена текстура и наситен и изпълващ вкус и аромат, който впечатли всички. Тартът беше с крехко маслено тесто, нежно обвило плънката си от сирене и праз. За съвършения завършек на предястието се включи чаша Hügel Gentil, Alsace 2015. Какво друго, освен класата на елзаските вина и опита на фамилия Hügel от 15 век можеше да даде изтънчения аромат и изразителна свежест, необходими на това предястие? Както при всеки концерт - а една добра вечеря не е ли концерт? - и тук имаше антракт. Той беше във формата на сорбе от лайм и босилек. Може да се каже, че то беше истински празник за небцето, и най-добрата прелюдия към следващата част: А следващата част започна с приповдигнато настроение, благодарение на музиката на специалния гост-DJ. Основното ястие беше свинска плешка, задушена с пушени гърди, вино и сини сливи, поднесена с картоф фондан. Сочното и крахко месо издаваше прецизната обработка, на която е било подложено, преди да стигне нашите чинии. Ястието, вдъхновено от класическите френски рагута, беше съвършен баланс между между месните вкусове и плодовия на сливата. Зимното задушено беше поднесено с единствено възможната гарнитура, гордостта на галите, наречена pommes de terre fondantes. Картофът беше попил от маслото и бульона, точно толкова, колкото да ни зарадва с хрупкавата си маслена коричка отвън, и пухкавата си мека вътрешност. Комплимнет на това апетитно съчетание сложи Andre Lurton Chateau Bonnet Reserve Rouge, AOC Bordeaux 2014. Класическият стил "Бордо" и фината танинова структура бяха възможно най-доброто партньорство за това основно ястие. Благодарим на Светла Карабаджакова, собственик и маркетинг мениджър на Уайнбокс ООД, която направи селекцията и предостави вината за вечерята. Десертът беше достоен финален акорд на високата класа на всичко до момента. Шоколадов мус с портокал и бисквити с лешници, потопени в кафе и тъмен шоколад. Томове са изписани за мистичната смес от шоколад и яйца, и все пак, единици и избрани са тези, които могат да я сътворят както трябва. Тук е необходимо плътният и изпълващ вкус, и пухкава, въздушна консистенция да са в пълна хармония. Е, на 22 февруари те бяха. До муса и хрупкавата бисквитка, щедро обгърната с кафе и шоколад, седеше чашата с Hennessy Fine de Cognac. Благодарим специално и на партньорите ни от Kaufland България, които подкрепиха проекта "Бакхус Вечери". Те се погрижиха всеки един гост да си тръгне от вечерята със специален подарък за спомен от тази забележителна вечеря. Благодарим на партньорите на Бакхус Вечери - Acqua Panna & San Pellegrino и Perrier, които осигуриха вода като компания към напитките и ястията за вечерта. Благодарим и на партньорите ни Майстори месари, които предоставиха месата за вечерята.


С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK