Галерии

Ядеш пеш: Докторска градина

Текст: Марина Караконова, снимки: Илиян Ружин 02 март 2018, 16:26
Обиколката ни продължава. Преди две седмици ви разказахме за местата за храна около улиците "Оборище" и "Асен Златаров". Този път ще се разходим по съседните им улички в района на Докторската градина. La Casa Iberica
ул. "Сан Стефано" 4Б


Започваме разходката си по ул. "Сан Стефано". На пресечката с ул. "Марин Дринов" намираме La Casa Iberica - кулинарен магазин с двадесетина вида хамон, близо десет - чорисо, колбаси, сирена, маслини зехтини, сладка, вина. Всички те, разбира се, са испански. Освен за пазаруване, това е място, в което може да се изпие по едно кафе Dabov, да се изяде сандвич или малки мезета с по чаша вино или бира. Испански, разбира се.
Gabu
ул. "Сан Стефано" 15


Gabu е кулинарен магазин, с предимно италиански продукти. Тук ще откриете най-вкусните запечени сандвичи в квартала. Има и торти, приготвени от бившата главна сладкарка на "Шератон" - японска, руска, шоколадова, а отскоро се предлагат и малки "здравословни" сладки и хляб от лимец и т.н. Тук ще ви направят много хубаво кафе, а гледката към Докторската е бонус.
Cakey Bakey
ул. "Шипка" 5


Дебютът на Cakey Bakey е преди пет години на ул. "Искър". Преди две отвориха и на "Шипка", а вече имат и трети магазин. Явно формулата работи, а тя е съвсем ясна: мястото е посветено на кафето, сладкишите и печивата. Най-ценното е, че тук се опазва качеството и се спазва стандартът. Няма значение дали при тортите, кексовете, сладките и соленките, пайовете, кишовете, бриошите и хлябовете.
Вкусното кебапче
ул. "Сан Стефано" 13


Може би тук би било подходящо прилагателното "култово". Тук си има правила, с които предварително трябва да сме се съгласили - сервитьорът решава дали, какво, и кога, и няма да ви гали с перо. Иначе - години наред непроменяно меню, в центъра на което са кебапчетата, кюфтетата и пържени картофи - бранширани, естествено. Много неща ще ви накарат да се сетите неща за "социализъма" и Балкантурист.
"Фабрика Дъга"
ул. "Шейново" 13Б


Това е пълната противоположност на "Кебапчето", и точно това прави съседствто им очарователно. Формулата "Дъга" е бистро на самообслужване с българска, домашна, в голяма степен и "здравословна" кухня, приготвяна от предимно фермерски продукти. Събота и неделя - брънч с мекици, баници, пържени филийки, яйца и омлети. Кафето не е за пропускане.
Ma Baker
ул. "Шейново" 8А


Ma Baker e кафене, пекарна, фурна, и сладкарница. Но преди всичко е едно елегантно място за много добри сладкиши, сандвичи и хляб. Ценното тук е, че може да се разчита на наличност. Със сигурност ще намерите сандвича, който си харесвате, или любимия си хляб. Сладкишите, кексовете и сладките са с безкомпромисно качество. И така вече осем години.
Кръг
ул. "Шейново" 4А


"Кръг" е ново бистро, което се яви на мястото на Butchers, и по-късно - Lomo, в който се предлагаше перуанска кухня. И тук говорим за фермерски продукти, или поне за такива с ясен произход, а наред с тях на лице са и "супер продуктите" като кейл и елда. В менюто се спазва преди всичко принципът за сезонност и присъствие и на вегетариански ястия.
Costa Coffee
ул. "Шейново" 2


Продължаваме обиколката си и стигаме Costa Coffee. Неотдавна беше свършен ремонтът, след който кафенето изглежда доста по-модерно. Мястото напълно се установи като любимо за срещи и за хора с лаптопи.
Винен бар "Балабан"
ул. "Кракра" 22


Bulgaria by the Glass, или "България в една чаша" пише над името на най-новия винобар в София - Балабан. Започват с 60 вина, между 6 и 12 са на чаша. Както става ясно от името, шрифта и слогана, вината са само български, и акцентът е върху българските сортове. Има и три вида наливна българска крафт бира. Добро място за по чаша след работа, докато седите на бара до прозореца, гледайки снежния ъгъл на "Кракра" и "Шейново".
Клуб на архитекта
ул. "Кракра" 11


Ресторант "Клуб на архитектите" е абсолютната класика. Това е място, в което знаят как се пази стандарт - нещо, в което другите почти без изключение се провалят. Виенският шницел, кюфтетата, или шкембето, заради които ресторантът има редовни клиенти с години, винаги са такива, каквито сте ги яли и предишния, и по-предишния път. Обслужването е на висота, а градината спокойно може да се състезава за номер едно сред софийските ресторанти.
100 Грама Сладки
ул. "Шипка 12"


Това е деветият магазин на веригата от вече десетте. Хитът на магазина са макароните, старателно подредени на витрината, заедно с останалите сладкиши. Има и добри сандвичи, сред които трябва да се отбележи тостът с шунка и сирене. Естествено, има различни сладки и соленки на грамаж, както казва и името на сладкарницата, а няколкото места на бара с лице към Докторската никога не остават празни. Хлябовете, въпреки че не може да разчитате винаги на наличието им, са много добри.
Малкото ни пътешествие в две части свърши, като това е само селекция от заведеният в района. Продължаваме да твърдим, че кварталът около "Оборище" е с най-много и разнообразни места за храна. Ръкавицита е хвърлена.


С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK