Галерии

Вино пролет/лято 2018

Юлия Костадинова 10 юли 2018, 14:51
Празнични, летни винени предложения от Юлия Костадинова - главен редактор на списание DiVino

Разбира се, това е твърде силно казано, но ако мога да предположа, че говорим за страстна привързаност, то тези вина са различни за всеки човек поотделно, затова естествено аз ще споделя моите последни находки и стари любови с уговорката, че те правят лично моето лято... ами по-празнично, да кажем.
Zelanos Misket 2016 / ценова категория 10 - 15 лв.

Освежаващ и елегантен, не е случайно, че започвам тъкмо с един подценяван бял местен сорт. Още от 2014 реколта насам мискетите на изба "Зеланос" ме впечатляват, като винаги предлагат една деликатна пикантност и финес – най-доброто проявление на сорта. Изненадващо за мнозина, но това вино отлежава изключително добре в рамките на 3-4 години, затова и сега препоръката ми е да опитате 2016 реколта. Скоро ще бъде налична и 2017, която също с нетърпение чакам да опитам.

Характеристиката на DiVino: Стоманеносивкав цвят. Чист, нежен нос с ефирни цветисти нотки и прясно смлян бял пипер. Сочно и плодово тяло, свежо и елегантно до финала.
Varna Riesling 2016 / ценова категория до 10 лв.

Ризлингът според мен също е сред сортовете, които имат нужда от допълнителна реклама, защото са недооценени от широката публика. А истината е, че ако не крал, той със сигурност е принцът на белите! Великолепни, богати вина, стройни, жизнени и стоманено дисциплинирани, не случайно произходът му е от долината на Рейн в Германия. Ризлингът на Варна е прекрасна изява на сорта, същевременно ясен и разбираем като за първи стъпки с този сорт. Освен това е на убийствена цена (и заслужено взел наградата DiVino Best Buy за 2017). По принцип с този сорт се придържайте към правилото "една година след актуалната реколта", тоест 2016 в момента. След месец-два ще излезе 2017, но нея я пазете за следващото лято.

Характеристиката на DiVino: Свеж, зеленикаво-сламест цвят. Носът е подчертано свеж и "прохладен" с нотки на лимон, мокър мъх и далечно - восък. Свежо, стройно и елегантно в устата с меки киселини и добър финал.
Vinex Preslav Rhine Riesling Novi Pazar 2016 / ценова категория 10 - 15 лв.

Още едно изключително вино от сорта ризлинг, което никога няма да ми омръзне да пия. Цялата серия бели вина Novi Pazar на Винекс Преслав е отлична сделка, но сред всички тях моят фаворит е немският ризлинг заради вече развития букет от аромати, динамика и кристална чистота на вкуса и аромата. Отново тук реколтата, която търсим, е 2016, защото ризлинг от текущата реколта може да ви се стори твърде млад и агресивно свеж.

Характеристиката на DiVino: Наситен, красив златисто-лимонен цвят. Сложен и красив нос с елегантни петролени акценти и захаросани бели плодове. Гъвкаво, стегнато, живо и соленовато, много благородно и дълго. Много динамично и завършено вино!
Edoardo Miroglio Brut Metodo Classico 2011 / ценова категория 20 - 25 лв.

Не мога да скрия моята привързаност към пенливите вина, а специално с Brut на Едоардо Миролио имам дългогодишна, лична и много стабилна връзка. Никога не ме е разочаровал, винаги е празник, когато го отворя, спасявал ме е в най-различни ситуации и продължавам да смятам, че е сред най-добрите естествено пенливи вина в тази част на Европа (да кажем, на югоизток от Бургундия). Отлично балансиран, освежаващ и сериозен, Brut си е класик откъдето и да го погледнете. Текущата реколта е 2011, но (не само при това вино) винаги гледайте датата на дегоржмана, която се указва на задния етикет. Насочете се към пенливи вина с максимално скорошна дата на дегоржиране и максимално стара реколта – това е правилото.

Характеристиката на DiVino: Искрящ зеленикаво-златист цвят с мус със средни перли и забележително дълга игра. Свеж и сочен нос с нотки на лайм, лимон, бял люляк и коричка хляб. Сочно, средно тяло с мека свежест и дълъг, цитрусово-хлебен финал. Елегантно, класическо пенливо по традиционен метод.
Svishtov Chardonnay Legio I 2016 / ценова категория 15 - 20 лв.

Ето едно забележително шардоне, което за пръв път опитах от предходната – 2015 реколта. Още тогава се възхитих на северната му въздържаност и дълбочина и бях очарована от настоящата 2016 – още по-комплексно, още по-класическо и жизнено шардоне с минерален характер, но и с плътно, добре структурирано тяло, което му предрича дълъг живот. Очаквам и следващата реколта от това вино и се надявам, че тя ще е също така впечатляваща.

Характеристиката на DiVino: Златистозелено с искрящ, бистър цвят. Носът е елегантен, сложен и деликатно пикантен с нотки на папур, бял пипер, лайм и маракуя. Обе мо и гъвкаво в устата с фина, цитрусова свежест и минерален финал.
Yamantiev’s Marble Land Chardonnay 2014 / ценова категория 25 - 30 лв.

Царственото шардоне Marble Land е сред малкото вече утвърдени тероарни вина у нас. От 2007 реколта досега шардонето в дъб на ивайловградската изба "Ямантиеви" буквално ме кара да падам от стола всеки път, когато го опитам. От възторг, не от нещо друго. Още повече че много добре познавам и района, и даже конкретното лозе с мраморни късове, откъдето е и името му. Най-добрият начин да му се насладите е да пиете Marble Land Chardonnay 4-5 години след реколтата, добре охладено, но не прекалено, в чаши с много голям балон, тип Бургундия, иначе ще жертвате носа му, а в него буквално може да се изгубите!

Характеристиката на DiVino: Възхитителен цвят на старо злато. Цветист нос, опушен и сложен с пикантен характер. Сладостно, пищно и сочно тяло с меки киселини и сатенен финал. Дълъг, цветист и леко опушен спомен в послевкуса. (2016 - 2020).
Tsarev Brod Gergana 2017 / ценова категория 15 – 20 лв.

Чаровната гергана (пишем я с малка буква само и единствено когато се отнася до сорта грозде, иначе не бихме си го позволили!) е хибриден български сорт, тоест получен от кръстосването на местния димят с ориенталеца мускат отонел. В резултат имаме едновременно и ароматно, и освежаващо вино, което е рядка и винаги работеща комбинация. Това е третата реколта на гергана от изба "Царев брод", които засега (поне доколкото ми е известно) са единственият производител, престрашил се да покаже чистата гергана на света. И светът определено я одобрява.

Характеристиката на DiVino за реколта 2016: Златисто, искрящо на цвят. Носът е сладостен и меден с нотки на виолетки (бонбони,) карамел, акация, бял пипер и зимна круша. Много свежо и стегнато тяло с добра структура и интересен, цветисто-пикантен финал.
Tohun Sauvignon Blanc 2016 / ценова категория 15 - 20 лв.

Пазарният хит от десет години насам в белите вина е совиньон блан. Затова и почти всяка българска изба го предлага – чист или в най-различни купажи. От редиците със совиньон блан, които съм опитала напоследък, този най- ми е на сърце. Елегантен, без да е агресивен, сортов и чист, но заоблен и сочен, това е не просто много добър совиньон, това е отлично бяло вино и чудесно свършена работа на Даниела Стаматова, енолог на изба "Тохун" в Поморие. Гроздето е от собствените им лозя, в близост до морето, затова и виното си плаче да бъде отворено там, където е родено

Характеристиката на DiVino: Бистро, свежо, сламесто-зеленикаво на цвят. Сложен и съблазнителен нос на типичен жълт совиньон с нотки на маракуя, захаросан цитрус и мокър мъх. Заоблено и плътно тяло с елегантна структура и пикантност, фокусирано, сочно и дълго до финала. Класен совиньон блан.
Medi Valley A Good Year Pink Traminer 2017 / ценова категория 10 - 15 лв.

Много интересно вино, много интересен подход и много интересен траминер! Първо ще започна от най-същественото: това не е розе, нищо, че цветът му е розов. Как така? Ами просто е, траминер е бял винен сорт с розово обагрени ципи и ако оставите сока заедно с ципите на гроздето, получавате... точно така, розов траминер. Смело и необичайно решение, но зад него стои един смел и необичаен винар – Стойчо Стоев от изба "Меди вали". И все пак няколко думи за резултата: виното си е типично за сорта с интензивни аромати на роза и захаросани тропически плодове, с доста добра структура (тъкмо заради споменатата технология) и с очарователен розов цвят. Малко неща му трябват на човек в някоя красива лятна вечер на терасата и едно от тях е този розов траминер.

Характеристиката на DiVino за реколта 2016: Много красив, нежнорозов цвят с нюанс на лучена люспа. Интензивен и типичен сортов нос (роза, личи и сухи билки) с усещане за свежест и сладост. Сочно и плодово на вкус с пикантна цитрусова горчивина (розов грейпфрут) в иначе свежия финал.
Four Friends Zitara Rose Invisible from Cabernet Franc 2017 / ценова категория 20 - 25 лв.

Ето едно вино по обратен ред: толкова бледо розово, че е почти невидимо (и от там името), но продукт на наситено обагрения червен сорт каберне фран. От последната реколта и от дегустираното дотук лично на мен това розе ми е фаворит заради нежния сортов нос и сатенено гладко тяло. А в същото време виното има сериозна структура и очаквам да се разхубавява следващата година, ако останат бутилки от него Изобщо каберне фран от избата на четиримата приятели - Four Friends, е нещо, което трябва да се следи с внимание.

Характеристиката на DiVino: Блед, много красив цвят в стил Прованс – нежна кайсия. Елегантен и сложен нос с нотки на чушка, землисти нюанси, дребна горска ягода, малина и храсти. Обемно тяло, стройно и сочно с мека свежест и дълъг, хармоничен завършек. Отлична структура и дължина.
San Pedro Leyda Reserva Sauvignon Blanc 2016 / ценова категория 10 - 15 лв.

Връщайки се на темата совиньон блан, трябва да се каже, че от всичко, което пазарът жадно поема, новозеландският совиньон блан е най-пръв сред първите. Тенденцията, която се очерта преди 10 години, продължава с пълна сила и днес, но, слава богу, има и други совиньони, които внасят разнообразие в този тренд. Ето един от тях, който страшно обичам. Заради чилийския му специфичен характер, в който сякаш цялото море се е събрало, заради звънливата му свежест и не на последно място – заради цената му.

Характеристиката на DiVino: Искрящ, златисто-зелен цвят. Отличен сортов нос с нотки на коприва, чемшир, грейпфрут и цариградско грозде. Сочно, стопено и същевременно освежаващо в устата с гъвкаво, средно тяло и дълъг ароматен финал.
Tikves Temjanika 2016 / ценова категория 10 - 15 лв.

От съседна Македония, от тяхната може би най-известна винарска зона – Тиквешията, идва тази очарователна темяника, или както ние я наричаме - тамянка. За щастие нито единият от двата народа не може да претендира за родно място на сорта, който е доказано, че идва от Близкия изток, от териториите на днешните държави Сирия, Иран и Ирак и е добре познат в Европа като бял дребнозърнест мускат (Muskat blanc a petits grains) или мускат от Фронтинян (без също така да е оттам). У нас ще го срещнете като теменуга във Врачанско, а в съседна Румъния му казват тамайоса. Изобщо добре се е разпространил по света и у нас, но конкретно виното на македонската изба Tikves от този сорт е триумф на работата с него. Наистина. Тамянка е ароматен сорт, който, ако се направи добре, дава сочни и съблазнителни вина с нотки на бели цветя и смола, понякога сякаш са леко опушени (и от там аналогията с аромата на тамян), но винаги са ефектни, леки и освежаващи. Съветвам ви да оставите псевдопатриотичните предразсъдъци, ако имате такива, зад гърба си и да опитате това чудесно бяло вино. Ако не можете, опитайте българска тамянка на избите "Братанови", "Рупел" или "Тера Тангра".
di Lenardo TOH! Friulano 2016 / ценова категория 15 - 20 лв.

Виното е с произход от северната италианска област Фриули-Венеция Джулия и макар името на сорта да предполага същото място на раждане, историята е по-заплетена. Цялото име на сорта грозде е Токай фриулано, защото се предполага, че е внесен от унгарската зона Токай, където пък му казват фурминт. Да, но освен това е известен и като зелен совиньон (Sauvignon vert), който ще срещнете широко засаден из... Чили. Така че това очевидно е скитащ сорт, който се е установил отдавна във Фриули и със специфичната си свежест и зелени аромати, напомнящи на коприва, грахова шушулка, бяла праскова и бъз, ще ви очарова от първата глътка. Имаме шанса у нас да се намират някои доста добри вина и едно от тях е препоръчаното от мен, от реколта 2016.

Характеристиката на DiVino: Класически цвят - искрящо златист с красиви зеленикави оттенъци. Атрактивен нос с нотки на чемшир, бяла праскова и захаросани цитрусови корички. Сочно, средно тяло с меки киселини и много приятен, хармоничен, леко пикантен финал.
Paradiso Mediterraneo Rose 2017 / ценова категория до 10 лв.

Има една разширяваща се като цунами пазарна категория в световен мащаб и това са розетата. Дали по-бледи или по-наситени, с по-плътни и дебели тела или ефирни като крилца на пеперуда, това са вината, които направо помитат всичко по пътя си. И така, една селекция от летни вина не може да бъде пълна, ако в нея липсва розе от Прованс. Това, на което се спрях, е в много разумен ценови сегмент, а в същото време е класическо и свежо, така да се каже, едно симпатично розе, дошло направо от Лазурния бряг.
Von Buhl Bone Dry Riesling Trocken Pfalz 2017 / ценова категория 20 - 25 лв.

Където и да ходи почитателят на ризлинг (в мое лице), накрая финишира в родното място на сорта – Германия. Ето един класически ризлинг с великолепна структура и потенциал за отлежаване, все още млад, но ултрасвеж (типично за сорта) и елегантно гъвкав. Дискретността му е предизвикателство за сетивата и трябва да се съсредоточите, когато го опитвате, но за сметка на това е с впечатляваща визия и абсолютно справедлива цена. Избата е "Вон Бул" от областта Пфалц и е отскоро на пазара, но е една от новите ми находки, които си струва да опитате.


С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK