Галерии

Бакхус Вечери: Сирийска кухня

Снимки: Драгомир Ушев 31 октомври 2018, 17:20
С октомврийското издание на Бакхус Вечери се потопихме в красотата и магията на сирийската кухня. Гост-готвач беше Христина Тахле, която работи като преводач в посолството на Република Ирак, но в свободното си време се отдава на страстта си към готвенето. Зад чаровната притеснителност на Хриси се крие един лъчезарен и толкова колоритен живот, колкото са и подправките в арабската кухня. Майка й е българка, а баща й - сириец. Първите 15 години от живота си прекарва в Сирия, а след това заминава за Либия. Преди около 10 години пристига и в България. Тук тя преоткрива страстта си към готварството и започва умело да комбинира сирийски, ливански, либийски и иракски специалитети. От тогава Христина е водила кулинарни курсове, където показва тънкостите на ориенталската кухня и приготвянето й в домашни условия, а преди 6 години получава покана да ръководи кухня за бежанци в Гармиш (Германия). Със завидно старание и умение, в продължение на няколко месеца тя изхранва над 150 имигранти. С тази вечеря продължихме нашата игра, която организираме с партньорите ни от Volkswagen.

На случаен принцип избираме печеливш, който заедно със приятелите си може да се възползва от превоз до Show How Томеко и обратно с Volkswagen Touareg.

/Снимка: Велко Ангелов/
А за да бъде пътуването още по-приятно, предоставяме и изстудена бутилка шампанско Veuve Clicquot , с която вечерта да започне подобаващо.

/Снимка: Велко Ангелов/
Дадохме старт на вечерята с пухкав хумус по сирийска рецепта, който беше поръсен щедро със зехтин, суммак, нар, и нахут. Към него имаше избор от пържен и пресен арабски хляб. Предястието комбинирахме с типичната за региона напитка ракъ, предоставена ни от партньорите ни от Yeni Raki. Изборът за това ястие беше Yeni Raki Master Blend. Вечерята продължи със салата Фатуш - прекрасна свежа комбинация от зеленчуци с пържен арабски хляб, овкусени с дресинг от суммак, лимон, джоджен и зехтин. Салатата си подхождаше идеално с Yeni Ala Raki - тройно дестилирана и отлежавала в дъб, поради което има страхотна мекота на вкуса. Много впечатляващо беше и основното ястие за вечерта - Маклубе. Маклубе представлява обърната торта от ароматен ориз с пилешко месо, обвити в патладжан и украсени с агнешка кайма и фъстъци. Съчетахме основното с бялото вино Kayra Narince - направено от едноименния сорт, типичен за северна Турция. Вечерта завърши подобаващо сладко, с каквото са и известни страните от Близкия Изток. Десертът - Халауа велжебен представляваше халва с моцарела, пълнеж от маскарпоне и розов сироп, овкусени с розова вода и шамфъстък.

Направата на този прекрасно лек и вкусен десерт е доста трудна, както обясни и Хриси Тахле, защото тестото от грис и моцарела трябва да се бърка на ръка докато ври на точната температура и докато се получи хомогенна смес. Сед това още горещо се разточва, нарязва и пълни с маскарпонето и розовата вода, за да могат те да се разтопят и да се получи пухкавината на пълнежа.
Благодарим специално и на партньорите ни от Kaufland България, които подкрепиха проекта "Бакхус Вечери". Те направиха и изненада за гостите, като поднесоха чинии със свежо грозде. Благодарим и на партньорите на Бакхус Вечери - Acqua Panna & San Pellegrino, които осигуриха вода като компания към напитките и ястията за вечерта.


С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK